субота, 27. јул 2024. - 02:35

Bhangarh: Ukleti grad u koji je zabranjen ulazak posle sumraka

Utvrđenje Bhangarh je mali napušten grad za koji se kaže da je najukletije mesto u Indiji, toliko ukleto da su čak i zvanične vlasti zabranile ulazak u grad u periodu između sumraka i zore.

Bhangarh, koji se nalazi u opštini Rajgarh u državi Rajasthan, je osnovan 1573. godine tokom vladavine Bhagwant Dasa koji je izgradio utvrđenje/grad za svog drugog sina. Grad se sastoji od hramova, palata i više kapija, a pokriva veliko područje u podnožju planine. Uprkos svojoj lepoti i prelepom krajoliku, grad je potpuno napušten od 1783. godine kada su o njemu počele da kruže mračne priče.

Prema jednoj legendi, grad je prokleo sveti čovek po imenu Baba Balnath koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali pod uslovom da ni jedna građevina ne baca senku na njegovo prebivalište. Balnath je upozorio da ako se to dogodi, on će uništiti ceo grad. Kada je potomak princa podigao palatu dovoljno visoku da baci senku na dom Balnatha, on je prokleo ceo grad. Mnogi veruju da je Balanath sahranjen u gradu i da njegovo prokletstvo još uvek deluje.

Druga legenda se odnosi na čarobnjaka Singhiya koji je bio zaljubljen u Ratnavati, princezu od Bhangarha. Prema toj priči, Singhiya je napravio čaroban napitak pomoću kojeg će začarati princezu i naterati je da se zaljubi u njega. Ali, princeza je otkrila njegove namere i upropastila je ceo plan. Skrhani čarobnjak je nakon toga prokleo ceo grad, a mnogi veruju da njegov duh i dalje opseda Bhangarh. Neki meštani vjeruju da će se princeza Ratnavati reinkarnirati u novom telu i da će se prokletstvo podići nakon njenog dolaska u grad.

Dok ove legende izgledaju kao ništa više nego maštovite priče, one su postale toliko rasprostranjene u Indiji da su čak i vlasti zabranile posetu gradu tokom noći. Meštani tvrde da svi oni koji ostanu u gradu nakon zalaska sunca više nikad neće ni izaći. Upravo su ove legende proslavile Bhangarh koji svake godine privlači na hiljade turista koji žele da iz prve ruke vide kako izgleda najukletije mesto u Indiji.

Slični članci