недеља, 21. април 2024. - 20:43

Grupa arheologa amatera otkrila „sicilijanski Stounhendž“ (video)

Grupa arheologa amatera u potrazi za bunkerima iz Drugog svetskog rata, slučajno je otkrila drevno istorijsko mesto.

Veruje se da je reč o italijanskom ekvivalentu Stounhendža, jednake važnosti. Arheološko otkriće je potvrđeno od strane stručnjaka i navodi se da je jako važano za razumevanje praistorije.

Grupa arheologa amatera, pod imenom “Prijatelji“, sprovodili su istraživanje bunkera iz Drugog svetskog rata na Siciliji, kada su naišli na tvorevinu poput Stonuhendža.

Profesionalna verifikacija je kasnije pokazala da je reč o sunčanom satu, koji datira između 6.000 i 3.000 godina pre nove ere. Stručnjaci su pomoću GPS drona, kamera i kompasa proverili da li sat i dalje funkcioniše, i otkrili da može tačno da odredi godišnja doba.

Otkriće se povezuje sa Stounhendžom, jednom od najvažnijih istorijskih mesta u Engleskoj, u Viltširu. On je jedan od svetskih čuda i vjeruje se da datira iz vremenski približnog perioda.

Arheolozi navode da ovo otkriće može da otvori brojne mogućnosti, i veruju da će na tom mesto najvjerovatnije pronaći još neka “blaga istorije“.

Đuzepe La Spina, jedan od arheologa amatera koji su pronašli “još jedan Stounhendž“, rekao je: “Svako arheološko otkriće samo po sebi je veoma važno, ali biti deo ovakovog senzacionalnog otkrića, zaista me čini ponosnim.“

Izvor: Independent

Slični članci