петак, 29. септембар 2023. - 03:19

SENZACIONALAN PRONALAZAK: U Jerusalimu pronađen pečat pravednog cara Jezekije

JERUSALIM – Izraelski specijalisti za drevnu epigrafiju uspeli su da pročitaju natpis na drevnoj buli (otisku pečata) koja je pronađena prilikom iskopavanja kod jugoistočnih zidina Staroga grada, saopštavaju izraelski mediji.

Pečat cara Jezekije
Pečat cara Jezekije

Bula je pronađena još 2010. godine, ali tek ove godine arheolog Reut Ben-Arie uspio je da dešifruje natpis na otisku i da ustanovi značenje.

2. decembra arheolozi Jevrejskog univerziteta objavili su senzaciju: ovalna bula razmjera 12 sa 13 mm, kojom su se nekada pričvršćivali kanapčići drevnog papirusa, nosi otisak pečata cara Jezekije, koji je vladao Judejom u drugoj polovini VIII veka pre nove ere.

«Hezkijahu [sin] Ahaza car Judeje» — piše na natpisu.

Pravedni Jezekija (721-691 prije Hristovog rođenja) bio je sin zlog judejskog cara Ahaza. Život pravednog Jezekije opisan je u Bibliji (4 Car. 18-20).

Rukovodilac iskopavanja Ejlat Mazar kazala je da su zajedno sa senzacionalnom bulom pronađena još 33 slična artefakta. Svi oni su nekada bili bačeni u jamu za smeće, koja se, kako se pretpostavlja, nalazi na mestu iskopovanja, saopštava IsraelInfo.

«Od onoga što je u rukama mogao držati car Jezekija, carska bula nam je nešto najbliže», kazala je Mazar.

Izvor: pravda.rs

Slični članci