понедељак, 20. мај 2024. - 06:05

Jermenski Stounhendž: Mesto 3.000 godina starije od piramida u Egiptu

Mesto Karahundž koje se nalazi u današnjoj Jermeniji, a koje je poznato i kao Jermenski Stounhendž, sadrži brojne crteže na kamenju koji su uzrokovali razne kontroverze otkad su otkriveni.

Karahundž je drevno mesto za koje se veruje da je starije od Stounhendža najmanje 3.500 godina i starije od piramida u drevnom Egiptu najmanje 3.000 godina. Ovaj drevni kompleks zauzima oblast od preko 7 hektara i pruža posetiocima uvid u brojne čudne crteže koje su napravile drevne civilizacije koje su naseljavale taj region pre nekoliko hiljada godina.

Mnogi posetioci ovog drevnog nalazišta se slažu da ono u velikoj meri liči na Stounhendž. Glavna sličnost je u čudnim kružnim šablonima kamenja, ali i tome da arheolozi nemaju ni najmanju ideju čemu ovo kamenje služi.

Postoje brojne teorije o tome za šta ovo drevno nalazište služi, a najprihvaćenija je ona po kojoj ono služi kao neki astronomski ili ceremonijalni kompleks. Ipak, istraživači ništa ne mogu da kažu sa sigurnošću usled nedostatka istorijskih zapisa.

Jermenski Stounhendž, koji je stariji i od engleskog, sastoji se iz nekoliko grubo isklesanih kamenova poređanih u dva preklapajuća kruga.

Mnogi od njih u sebi imaju rupe, a istraživači su uočili sličnosti sa megalitskim stenama u drevnom Egiptu.

Jedna stvar koja upada u oči jeste ime Karahundž koje potiče od dve jermenske reči: kar (kamen) i hundž (zvuk), što u slobodnom prevodu može da znači „Kamenje koje govori“. To možda ima veze sa činjenicom da ovo kamenje „zviždi“ kada duva vetar zbog rupa koje su izbušene pod raznim uglovima.

Bilo je brojnih ekspedicija na ovom drevnom nalazištu. Najdetaljnije istraživanje su sproveli Paris Heruni i Elma Parsamijan iz Bjurakan opservatorije. Heruni je zaključio da je ovo drevno nalazište „hram sa velikom i razvijenom opservatorijom, ali i univerzitet“.

Heruni je predložio brojne zanimljive hipoteze i izjavio da neko kamenje iz Karahundža liči na najveću zvezdu sazvežđa Cignus-Deneb.

Neki su čak uporedili sličnosti između Karahundža i nalazišta Gobekli Tepe u modernoj Turskoj. Naučnik Vahradijan ukazuje na to da Gobekli Tepe i Karahundž prikazuju mapu noćnog neba i sazvežđa Cignus.

Kao da ovi detalji o drevnoj opservatoriji nisu dovoljno misteriozni, ima još detalja koji su prilično zanimljivi. Pored toga što u Karahundžu ima mnoštvo kamenja, na njima se nalaze zanimljivi urezani crteži.

Neka od čovekolikih bića predstavljenih na kamenju imaju izdužene glave i duguljaste oči, a takođe u rukama drže nešto što liči na artefakt sa točkovima.

(Webtribune)

Slični članci