четвртак, 30. новембар 2023. - 06:02

Neverovatna obrada granita u Abusiru ukazuju da je neka drevna napredna tehnologija izgubljena u istoriji

Decenijama među istraživačima širom sveta kruži ideja da su drevni Egipćani imali pristup naprednim tehnologijama pre nekoliko hiljada godina.

Mnogi smatraju da su drevne civilizacije u prošlosti posedovale naprednu tehnologiju koja je danas nažalost izgubljena.

Oni koji podržavaju tu teoriju ukazuju na neverovatna nalazišta širom sveta od kojih je najpoznatije Abusir. Ime potiče od reči „Per Ousir“ što u prevodu znači „Kuća Ozirisa“.

Abusir se nalazi nedaleko od Abu Goraba, još jednog mesta obavijenog misterijom i punog neobjašnjivim tehnikama izgradnje. U Abusiru se trenutno nalazi pet piramida koje pripadaju faraonima Sahure, Niusere, Neferirkare, Neferefre i kraljici Kentkaus II.

Mnogi koji su posetili Abusir su videli neobjašnjive stvari koje su Egipćani uspeli da sagrade pre nekoliko hiljada godina. Ogromni blokovi granita sa rupama visoke preciznosti su ono što u najvećoj meri zbunjuje istraživače. Kakvu su to tehnologiju Egipćani koristili kada su uspeli da izbuše granit sa tolikom preciznošću?

Prema rečima mejnstrim egiptologa, drevni Egipćani su koristili bakarne testere, vodu i pesak kako bi isekli granit. Ti alati i tehnike su im omogućili da razdvoje kamene blokove na dva dela. Međutim, visoka preciznost poput one u Abusiru se nije mogla postići sa ručnim alatom, vodom i peskom.

Čak i danas je potreban ogroman pritisak da bi se izbušio granit, te je prilično apsurdno pomisliti da je neko pre nekoliko hiljada godina uspeo to da uradi ručnim alatima.

Neverovatne rupe u Abusiru ukazuju na to da je neka drevna napredna tehnologija izgubljena u istoriji. Postoji neka karika koju ne možemo da povežemo.

Abusir nije jedino mesto u drevnom Egiptu gde se mogu pronaći ovakvi dokazi naprednih drevnih tehnologija.

Još jedno takvo mesto je Sakara, koja se nalazi oko 10 kilometara južno od Gize, a gde se uočavaju neverovatno izvajani stubovi od granita sa glatkim ivicama i oštrim uglovima. Takođe, sama Velika piramida u Gizi je jedan od primera.

Unutar Kraljeve odaje se nalazi artefakt koji su mejnstrim stručnjaci greškom označili kao „sarkofag“. Taj objekat je zapravo napravljen od kvarcnog granita i napravljen je pomoću nekih veoma naprednih alata.

Istraživači se slažu oko toga da je onaj ko je napravio ovu ogromnu kutiju definitivno koristio dijamante da bi ostvario takvu preciznost.

(Webtribune.rs)

Slični članci