среда, 21. фебруар 2024. - 20:30

Dečak i arheolog amater otkrili blago danskog kralja Haralda Plavozubog

Arheolog iz hobija Rene Šoen i učenik Luka Malašničenko, detektorima za metal istraživali su područje jedne njive na severu ostrva Rigen i pronašli parče aluminijuma. Iako je delovalo bezvredno, uskoro se pokazalo da je u pitanju srebro

 Foto: Tanjug/AP | Pronađeni novčići i nakit iz doba Vikinga
Foto: Tanjug/AP | Pronađeni novčići i nakit iz doba Vikinga

Jedan 13-godišnjak i jedan arheolog amater otkrili su u Nemačkoj blago koje je možda pripadalo legendarnom danskom i norveškom kralju Haraldu Plavozubom, koji je u 10. veku Danskoj doneo hrišćanstvo.

Arheolog iz hobija Rene Šoen i učenik Luka Malašničenko, detektorima za metal istraživali su u januaru područje jedne njive na severu ostrva Rigen i pronašli parče aluminijuma. Iako je delovalo bezvredno, uskoro se pokazalo da je u pitanju srebro.

Foto:DPA
Foto:DPA

O tome su obavestili prave arheologe koji su nedavno počeli s iskopavanjima, i do sada pronašli ogrlice, bisere, broševe, prstenje i 600 novčića, uključujući stotinak onih koji potiču iz doba Plavozubog.

Arheolozi su pronašli i mali ritualni srebrni čekić posvećen kultu nordijskog boga Tora, prožetim hrišćanskim simbolima, što je dokaz o prelasku na hrišćanstvo.

„Ova riznica je do sada najveće otkriće Haraldovih novčića na području južnog Baltika i kao takvo je izuzetno važno“, rekao je arheolog Mihael Širen.

Harald Plavozubi ujedinio je Dansku. Taj je viking poznat i po tome što je okrenuo leđa tradicionalnoj nordijskoj religiji i prihvatio hrišćanstvo. Blago je, kako se veruje, zakopao dok je bežao od sina Svena.

(nedeljnik.rs)

Slični članci