понедељак, 11. децембар 2023. - 19:32

RUDARI UGLEDALI OLUPINU DREVNOG BRODA: U njemu pronašli zlatnike, dijamante, kovanice, slonovaču…

Nisu odmah pronašli blago koje je bilo skriveno u brodu – prvo su otkrili neobične komade drveta i metala duž plaže, a onda i olupinu zakopanu pod peskom

Rudari koji su iskopavali dijamante na afričkoj obali nabasali su na olupinu broda krcatu zlatom i kovanicama vrednih 9 miliona funti.

Brod ‘Bom Jesus’ prvi su put otkrili geolozi iz kompanije De Beers na obali Namibije u blizini grada Oranjemunda u 2008. godini.

Taj portugalski brod isplovio je iz Lisabona 1533. godine pod palicom kapetana Franciska de Noronha, a onda je na putu do Indije nestao zajedno s celom posadom.Pronašli su ga rudari kada su isušili veštačko slano jezero kraj obale kostura gde je već pronađeno mnoštvo olupina, ali ovaj je brod bio najstariji i prvi koji je bio krcat zlatom i slonovačom.

Nisu odmah pronašli blago koje je bilo skriveno u brodu – prvo su otkrili neobične komade drveta i metala duž plaže, a onda i olupinu zakopanu pod peskom. Tek šestog dana pronašli su kovčege pune zlata. Na brodu su pronađeni bakrene poluge, slonovača, portugalski, španski i venecijanski zlatnici i srebrni novčići, oružje, uključujući mačeve i noževe, bronzane činije, odeća i kosturi.

Rudari su pronašli i kompase, kao i astrološke alate.

Arheolog dr Dieter Noli pokazuje uporabu astrolaba pronađenog u olupini broda
Arheolog dr Dieter Noli pokazuje uporabu astrolaba pronađenog u olupini broda

Arheolog Diter Noli rekao je da će namibijska vlada zadržati zlato.

– To je normalna procedura kad se bord pronađe na plaži. Jedini izuzetak jeste ako je brod državni – onda država pod čijom zastavom plovi uzima sav sadržaj. U ovom slučaju, brod je pripadao portugalskom kralju, što znači da je brod bio državni – te da sve s njega pripada Portugalu. Ali portugalska vlada se vrlo darežljivo odrekla tog prava, dopuštajući Namibiji da zadrži plen.

(telegraf.rs)

Slični članci