недеља, 19. мај 2024. - 22:40

MISTERIJA KOJU NIKO NIJE REŠIO: Linije Palpe su 1.000 godina starije od linija Naska

Veruje se da je linije Palpe napravio narod Parakasa koji je poznat po svojim izduženim lobanjama, a koji je živeo u regionu Palpe i Naske bar 1.000 godina pre naroda Naska.

Veruje se da su misteriozne linije Palpe nastale 1.000 godina pre čuvenih linija Naske. Istraživači su do sada uspeli da identifikuju više od 1.600 linija i geoglifa Palpe.

Ove enigmatske figure predstavljaju veliku misteriju, a zna se samo da ih je napravio narod Parakasa, koji su poznati po svojim izduženim lobanjama.

Iako su mnogi od nas čuli za linije Naske, postoje i linije Palpe koje su jednako intrigantne i neobične. Ipak, crteži se u izvesnoj meri razlikuju.

Arheolozi su još uvek nesigurni koja je bila svrha linija Palpe, ali su utvrdili da su te linije starije od linija Naske za bar 1.000 godina.

Istraživači spekulišu da je njihova namena u drevnim civilizacijama bila povezana sa obožavanjem drevnih bogova koji su po njihovom verovanju kontrolisali zemljotrese, suše i poplave.

Veruje se da je linije Palpe napravio narod Parakasa koji je poznat po svojim izduženim lobanjama, a koji je živeo u regionu Palpe i Naske bar 1.000 godina pre naroda Naska.

Interesantno je to da linije Palpe u neku ruku podsećaju na „autoputeve“. Naučnici ne mogu da objasne koja je bila namena ovih neobičnih i enigmatskih linija u planinskim predelima Palpe. Neki od vrhova izgledaju kao da su pritisnuti neverovatnom silom, što je uzrokovalo nastajanje linija koje podsećaju na autoputeve.

Jedan od najinteresantnijih geoglifa pronađenih u Palpi jeste „Zvezda“ ili Drevna Mandala. Ovaj geoglif se nalazi u ekstremno udaljenoj oblasti na vrhu pustog planinskog platoa i pomalo podseća na „vanzemaljca“.

Mandala se smatra za ritualni simbol u indijanskim religijama i predstavlja univerzum. Danas je mandala opšti termin za opisivanje bilo kojeg dijagrama, mape ili geometrijskog šablona koji predstavlja kosmos. Mandala takođe simbolizuje pojam da je život ciklus koji se stalno ponavlja. Ali šta taj simbol radi u Peruu? Ko ga je napravio i zašto?

Mandala u Palpi izgleda kao da je urezana s neverovatnom preciznošću i detaljima u prečniku od 46 metara. Takođe, oko nje se nalazi i nekoliko manjih krugova od po 6 metara u prečniku zajedno sa nekim strateški postavljenim rupama.

Moguće je da nikada nećemo saznati za šta su ove linije i geoglifi služili drevnim narodima.

(Webtribune.rs)

Slični članci