среда, 21. фебруар 2024. - 19:41

Čudesni svet prošlosti: 10 zanimljivosti o astečkim bogovima

Religija Asteka nije biia ništa manje zanimljiva od majanske, ali se o njoj manje zna. U šta su verovali nekadašnji vladari Centralne Amerike?

Religija je bila veoma važan deo astečke kulture. Asteci su obožavali mnogo bogova i boginja, za koje su verovali da upravljaju ljudskim aktivnostima i pojavama u prirodi. Najveći broj bogova se vezuje za poljoprivredu jer se veliki deo ovog naroda bavio uzgojem brojnih biljaka.

O njihovoj religiji se retko govori – pre svega zbog toga što su njihovi susedi Maje zastupljenije u popularnoj kulturi – ali ona nije zaboravljena i podjednako je fascinantna.

Dva lica

Astetski bogovi su imali dva lica – bukvalno i metaforički. Maske bogova pronađene u drevnim astečkim hramovima imale su glave s dvama licima, koja su simbolisala dobru i lošu stranu boga.

Tezkatlipoka je inpirisala film o Indijani Džounsu

Glavni obred u kultu ove boginje se sprovodio ritualno u petom mesecu godine. Svake godine, sveštenik je birao mladog i zgodnog ratnog zarobljenika, koji bi godinu dana živeo u luksuzu, uživajući u privilegijama poput boga. Četiri lepe devojke obučene kao boginje su birane za njegove saputnice. Na dan proslave, on bi se popeo uz mali hram, razbio flautu u igri, a vrhunac proslave se odvijao na vrhu građevine, gde bi mu izvadili srce.

Dakle, Mola Ram nije samo Spilbegova fantazija, već je ovaj lik zasnovan na istorijskim podacima.

Hitzilopohtli se još uvek može videti na zastavi Meksika

Prvi hram ovog božanstva je sagrađen na mestu gde je, po legendi, sveštenica našla orla dok je na steni prooždirao zmiju. Ova predstava boga sunca je veoma važna za narod Meksika, koji sebe naziva “narodom Sunca”, te su iskoristili ovaj motiv za nacionalnu zastavu.

Kalkevetleki je volela kišu

Astečka boginja reka, jezera, potoka i drugih voda zaljubila se u kišu, a njen muž je bio bog kiše Tlalok.

Ometekuhtli je jedini astečki bog kojem nije podignut hram

Iako je jedan od iskonskihvrhovnih bogova i vladar životima, ovaj astetski bog nikada nije imao svoj hram. Asteci su videli ovog boga kao božanstvo koje se nalazi na nebu, te su smatrali da tako važan bog nikada ne bi stupio direktno u kontakt sa njima. Ipak, bili su svesni njegovog prisustva u svakom ritualnom činu.

Robovi su mrzeli boga Ksip Toteka s dobrim razlogom

Ksip Totek je bog patnje, bolesti i zlatara. Bizarna činjenica koja je posebno doticala robove je da je ovaj bog zahtevao da mu se kao žrtva prinese koža roba, koju bi kasnije odevali.

Ometeotl: dva boga u jednom

Ometeotl je ime kojim se označavao par astečkih bogova – muškarac i žena. Oni su predstavljali iskonske snage prirode i dualnosti i smatrani su roditeljima mnogih bogova. Često se nazivaju mužem i ženom, ali su zapravo dve strane sualističkog boga i prikazivani su kao biće koje je pola muškog, a pola ženskog pola.

Oksomoko i Kipaktonal su bili Adam i Eva u astečkom svetu

Astetski narod je verovao da su Oksomoko i Kipaktonal bili prvi ljudski par. Njihov sin se oženio ćerkom jednog boga, a Oksomoko je kasnije postala boginja noći, astrologije i kalendara.

Ljudi i danas veruju u astečke bogove

Za razliku od drugih politeističkih religija, kao što je grčka i rimska, koje su se vremenom izgubile, astečki bogovi i dalje imaju poklonike. Kada su španski kolonizatori pokrstili stanovništo Centralne Amerike, Nahue, prvi čisti potomci Asteka, nastavili su da veruju u boga sunca, koji je, po njihovom verovanju, poprimio oblik Isusa. Nekolicina njih je održala ovu religiju do danas.

Astečki bogovi su mogli da umiru

Asteci su verovali da njihovi bogovi mogu da umiru i ponovo se rađaju. Tako je, na primer, bog mogao žrtvovati sebe zarad uspostavljanja ravnoteže i kasnije je mogao da se ponovo rodi.

(Nationalgeographic)

Slični članci