недеља, 21. април 2024. - 19:33

Kineski arheolozi otkrili društvenu igru staru 2.500 godina

U antičkoj grobnici blizu grada Ćingdžou na istoku Kine pronađena je neobična društvena igra.

Ova grobnica vekovima je bila pljačkana, ali čini se da nikome nije bilo u interesu da uzme 14-stranu “kockicu” na kojoj su ispisani brojevi, 21 pravougaonu figuru, kao ni slomljenu tablu koja je najverovatnije bila predviđena za igru.

Arheolozi su uspeli da rekonstruišu tablu – ukrašena je sa dva oka koja su okružena šarama sa oblacima i gromovima, navodi se u magazinu „Kineske kulturne relikvije“ (“Chinese Cultural Relics”).

Kockica je napravljena od životinjskog zuba, a na 12 od 14 strana nalaze se brojevi od 1 do 6, urezani u stilu antičke kineske kaligrafije. Svaki broj urezan je dvaput, dok su dve strane ostavljene prazne.

Pronađena igra naziva se ’bo’ ili ’liubo’, a nastala je oko 500 godina pre nove ere. Bila je izuzetno popularna u vreme vladavine dinastije Han, koja se smatra zlatnim dobom kineske istorije.

Arheolozi još ne znaju sa sigurnošću kakva su bila pravila igre, s obzirom na to da se ne igra već 1.500 godina.

U grobnici je pronađen i sklupčan ljudski skelet, a istraživači misle da su možda u pitanju posmrtni ostaci jednog od pljačkaša.

Grobnica sadrži dve velike rampe koje vode ka stepeništu koje se spušta do posmrtne odaje, a arheolozi navode da su pronašli najmanje pet jama u kojima je pokopano blago pokojnika. Pre nego što je oštećena, grobnica je bila duga oko 100 metara.

Izvor: RT.com

Slični članci