петак, 8. децембар 2023. - 17:56

OVO SU NEKI OD PREDMETA KOJI SU PRONAĐENI U TUTANKAMONOVOJ GROBNICI (FOTO)

Iako je jedan od najpoznatijih faraona ikad, Tutankamon je bio tinejdžer kad je preminuo nakon devetogodišnje vladavine, 1323. godine pre nove ere.Kao što je poznato, ovaj vladar Starog Egipta sahranjen je sa vrednim predmetima koji su bili misterija sve do 1922. kad je arheolog Hauard Karter krenuo u istraživanje.

Pogledajte u nastavku neke od najzanimljivijih predmeta iz Tutankamonove grobnice koji se danas nalaze u Egipatskom muzeju u Kairu.

Statua boga Anubisa

Anubis je egipatski bog mrtvih i vodič duša na onu stranu. U Tutankamonovoj grobnici nalazila se statua ovog božanstva u obliku šakala, ali su stari Egipćani takođe imali običaj da ga predstave kao čoveka sa glavom šakala.

Naslon za glavu

U vreme kad koristimo jastuke sa memorijskom penom, ovaj naslon za glavu se ne čini baš prijatnim. Međutim, možda osećaj ipak nije toliko strašan kad ti glavu pridržava Ša, egipatski bog vatre i vazduha koji se nalazi na fotografiji iznad.

Kanopske vaze

Ove posude koristile su se u Starom Egiptu u procesu mumifikacije. Unutrašnji organi koji su se vadili iz tela stavljani su u kanopske vaze jer se verovalo da su potrebni u zagrobnom životu. Pravilo je da se stavljaju četiri vaze jer se verovalo da su one pod zaštitom četiri Horusova sina od kojih je svaki bio zaštitnik određenog unutrašnjeg organa. Kanopske vaze su obično pravljene od krečnjaka, pečene gline ili alabastera od kog su napravljene vaze koje su se nalazile u Tutankamonovoj grobnici.

Lepeza

Ovo je još jedan od predmeta za koji se verovalo da su potrebni u zagrobnom životu, imajući u vidu ekstremno visoke temperature u Egiptu.

Igra Senet

Senet ili prolaz je društvena igra koja je pronađena u Tutankamonovoj grobnici i u to vreme se uveliko igrala u Starom Egiptu i bila je povezivana sa prelaskom iz života u smrt. Pravila ove igre su izgubljena, ali postoje nagađanja kako bi ona mogla da se igra.

Glava leoparda

Kraljevske porodice Starog Egipta su izuzetno cenile ovu životinju, a hijeroglif sa glavom leoparda korišćen je u rečima koje su označavale snagu.

Kraljevska kočija

Tutankamonova kočija je razmontirana pre stavljanja u grobnicu, ali je rekonstruisana za potrebe muzeja u Kairu. Neki naučnici čak veruju da je faraon zadobio smrtonosne povrede upravo nakon pada sa kočije čija je replika prikazana na fotografiji iznad.

( kafenisanje)

Slični članci