понедељак, 20. мај 2024. - 06:11

Misteriozne kamene tegle na ogromnoj ravnici Ponsavan u Laosu

Na ogromnoj ravnici Ponsavan u Laosu smešteno je na hiljade velikih kamenih tegli koje su nastale u gvozdeno doba.

Arheolozi još nisu sigurni ko je napravio ove tegle i u koju svrhu.

Prva istraživanja sprovedena su tridesetih godina prošlog veka i utvrđeno je da su neke od njih povezane sa običajima praistorijskog sahranjivanja. Pronađeni su i grobovi, spaljeni ostaci, kao i pećina koja je izgleda služila kao krematorijum.

Drugi deo posuda je verovatno služio za čuvanje hrane. Stene su duboke od jednog do tri metra i sve su cilindričnog oblika koji se širi ka vrhu.

Na nekoliko kamenih tegli sačuvani su i poklopci, tako da se pretpostavlja da su ih sve nekada imale.

U vreme rata sa Vijetnamom američke snage su bombardovale istočni Laos gde su delovali gerilci Vijetkonga, pa je ceo region zasut sa 262 miliona kasetnih bombi.

Procenjuje se da 80 miliona nije eksplodiralo, pa su opasna pretnja za stanovništvo. I danas se mogu videti krateri od bombi i razvaljene kamene tegle.

Postoji više od 60 lokacija na kojima su pronađene kamene tegle koje se nalaze na rtovima i planinskim grebenima. Međutim, samo  tri lokacije su otvorene za posetioce; Thong Hai Hin, Hai Hin Phu Salato  i Hai Hin Laat Khai. U cilju bezbednosti i zaštite posetilaca postavljene su oznake na stazama kako bi se moglo doći do jednog broja kamenih tegli.

 

Slični članci