петак, 12. април 2024. - 20:28

Dokaz: Evo gde je i kako uništena Atlantida

Nojeva Velika poplava je jedna od najpoznatijih priča iz Biblije. Sada dva geologa i podvodni arheolog misle da su pronašli dokaz o tome da se ovaj događaj koji je ušao u legendu zaista desio.

Rezultati njihovog istraživanja ukazuju na to da je Crno more povećano nakon Nojeve Velike poplave.

Dva pomorska geologa sa Kolumbija univerziteta su 1996. godine malo povećali kredibilitet priče o potopu. Oni su otkrili dokaz da se katastrofalna poplava dogodila u Crnom moru pre oko 7.600 godina. Dr Vilijam B. F. Rajan i dr Volter C. Pitmen III (geolozi) iz Njujorka otkrili su arheološke, geološke i klimatske podatke koji podržavaju njihovu tezu. Oni smatraju da njihovo otkriće menja konvencionalnu istoriju.

Prema navodima ova dva naučnika, 5600. godine pre nove ere, slana voda iz Mediteranskog i Egejskog mora je prešla u Crno more, koje je do tada bilo slatkovodno jezero. Oni veruju da je poplava prekrila ravnicu od 155.000 kvadratnih kilometara, povećavši površinu Crnog mora na onu koju i danas poseduje.

Robert Balard, jedan od najpoznatijih svetskih podvodnih arheologa takođe je vršio istraživanja u ovoj oblasti. On takođe veruje da su se nivoi vode u Mediteranskom i Egejskom moru podigli, a da je višak vode završio u Crnom moru.

Njegov tim je pronašao tragove drevne civilizacije pod vodom dok su ispitivali Crno more nedaleko od obale Turske. Njihova otkrića podržavaju teoriju Rajana i Pitmena, ali i biblijsku priču o Velikoj poplavi. Balard ima veliko iskustvo kada je podvodno istraživanje u pitanju. Njegova ekipa je 1985. godine otkrila najpoznatiju olupinu na svetu – Titanik. Balard danas koristi robote opremljene kamerama na daljinsko upravljanje kako bi potvrdio svoju teoriju o izlivanju Crnog mora.

Crno more nekad (tamno plavo) i sada (bledo plavo)
Crno more nekad (tamno plavo) i sada (bledo plavo)

Balard i njegova ekipa su pronašli drevnu obalu 120 metara ispod površine, što po njemu predstavlja dokaz da se katastrofalna poplava dogodila oko Crnog mora. Datirajući školjke duž obale metodom izotopa ugljenika, Balard je procenio da se katastrofalni događaj desio oko 5000. godine pre nove ere, što se poklapa sa teorijom dr Rajana i dr Pitmena.

Po njihovoj teoriji, traumatični događaj je postao priča koja se prepričavala sa kolena na koleno dok konačno nije zapisana u sklopu Biblije. Balardovo istraživanje se u potpunosti uklapa sa kontroverznom teorijom dr Rajana i dr Pitmena. Kontroverzna je zato što se ne slažu baš svi sa ovim otkrićima. Neki istraživači smatraju da je suviše rano da se ukazuje na pravi događaj i da je potrebno još istraživanja. Balard i njegov tim kažu da planiraju da se vrate u Tursku i nastave istraživanje ovog leta.

Katastrofalni događaji poput potopa se ne pominju samo u Bibliji. Dovoljno je da pretražite internet i moći ćete da pročitate o raznim poplavama koje su posledice zemljotresa i cunamija.

Da li je moguće da je izlivanje Crnog mora zapravo potopilo Atlantidu? Zaista, moguće je da su Platon, Balard, Rajan i Pitmen opisali jedan te isti događaj. Ipak, datumi se ne poklapaju u potpunosti, pošto je Platon napisao da je Atlantida uništena oko 9000. godine pre nove ere. Na istraživačima je da razreše ovu misteriju.

(Webtribune)

Slični članci