недеља, 21. април 2024. - 20:27

Anasazi – misterija izumrle civilizacije

Ruševine se zovu Point of Pines, u prevodu Borov vrh, i predstavljaju bedne ostatke nekada veličanstvenog grada Anasaza, tajanstvenog naroda o kome javnost još uvek ne zna mnogo. Zapravo, sve što se do sada saznalo predstvlja gomilu enigmatičnih otkrića, koja poslednjih decenija pokušavaju da odgonetnu najeminentniji arheolozi Sjedinjenih Država i Meksika.

Piont of Pines, dakle, nije jedina ali je možda najveća misterija što su je iza sebe ostavili pripadnici naroda Anasaza.

Zauvek iščezli

Smešten između beskrajnih peščanih dina i ispucalih crvenih Stenovitih planina, u istočnom delu Savezne države Arizone, Borov vrh je pre više od pet vekova predstavljao izuzetno značajno gradsko središte u prostranom carstvu pripadnika zagonetne kulture Anasaza. Pretpostavlja se da je u njemu živelo više od dvadeset hiljada stanovnika, narod zle sudbine koji je u jednom jedinom danu ili noći doživeo svoju – zonu sumraka, i jednostavno – bez nestao.

Kao da ga je noć usisala i pretočila u – ništa!
Tako je nastala misterija koju savremena nauka, možda, nikada neće uspeti da objasni.

– Desilo se nešto neshvatljivo – kaže profesor Emil Hory sa Sveučilišta Arizona, ne krijući svoju zbunjenost. – Stanovnici Point of Pinesa obavljali su svoje svakodnevne poslove, kada se to dogodilo. Nisu imali vremena za bilo kakvu racionalnu akciju. Nisu imali vremena za odlazak. Za beg. Za spas. Jednostavno su nestali. U jednom treptaju!…

Nestali!? Da, nestali!

To dokazuju mnoge činjenice koje su zbunile američke i meksičke arheologe: nepojedene večere postavljene na stolovima, jela u posudama iznad ognjišta, upaljene vatre, netaknuti nakit i druge porodične dragocenosti, zaboravljeno oružje, najepše dečije igračke, obuća, posude za vodu, prostori sa zalihama hrane…

Ukleta varoš

Iznenađeni stanovnici su iza sebe ostavili sve što je imalo neke vrednosti u njihovim jednostavnim životima. Baš sve. Upravo ta činjenica govori u prilog da nisu imali vremena čak ni za razmišljanje. Jednostavno, dogodilo se nešto nama potpuno neshvatljivo što je Borov vrh u jednom jedinom trenu pretvorilo u – ukletu varoš!

Šta se dogodilo?!… Zašto?!… Kako?!…

Iza nesrećnih stanovnika Point of Pinesa, koji su svoje neobične domove podizali na gotovo najnepristupačnijim predelima Arizone (?!), ostala su bezbrojna pitanja. Zagonetka koja nema premca na severnoameričkom tlu.

Slični članci