понедељак, 11. децембар 2023. - 20:27

Misteriozni „čovek iz Kenvika“ konačno otkriva svoju tajnu

„Čovek iz Kenvika“, antički skelet koji je ime dobio po mestu Kenvik na obalama Kolumbije gde je pronađen 1996, je jedan od najznačajnijih, ali i najmisterioznijih ljudskih ostataka koji su arheolozi ikada pronašli.

Čovek iz Kenvika
Čovek iz Kenvika

Do sad su naučnici izneli mnoge teorije o 9.500 godina starom skeletu, ali niko nije mogao da odgonetne odakle je on došao. Jedni tvrde da je bio belac, drugi da je bio tamnije puti, a treći da je predak američkih Indijanaca.

Međutim, zahvaljujuči DNK analizi koja se nedavno obavila u Danskoj, i ova misterija će biti rešena.

Misteriozni skelet "čoveka iz Kenvika"
Misteriozni skelet „čoveka iz Kenvika“

– Prvi rezultati DNK anazle sugrišu da će nam „čovek iz Kenvika“ pomoći da razumemo poreklo severnoameričkih Indijanaca – rekao je doktor Piter Lape, kustos muzeja u Sijetlu gde se skelet nalazi.

Doktor Eske Virelslev sa univerziteta u Kopenhagenu, naučnik koji je vršio DNK analizu, je izjavio da ne želi ni da potvrdi, ali ni da demantuje navodne rezultate istraživanja pre nego što ih objavi u nekom naučnom časopisu.

Rekonstruisana glava "čoveka iz Kenvika"
Rekonstruisana glava „čoveka iz Kenvika“

U međuvremenu, skoro dve decenije traje borba oko „Čovek iz Kenvika“. Sa jedne strane su naučnici, koji imaju velika očekivanja od rezultata koji se mogu dobiti proučavanjem ovog skeleta, a sa druge su članovi indijanskog plemena Nortvest koji smatraju da „čovek iz Kenvika“ ponovo treba da bude sahranjen.

Iako su naučnici dobili sudski spor, koji se vodio oko ovog antičkog skeleta, članovi plemena nisu odustali od svoje namere da se „Čovek iz Kenvika“ propisno sahrani.

(Blic)

Slični članci