субота, 25. мај 2024. - 12:13

SLUČAJNO OTKRIĆE Pronašli skelete Avara u centru Požarevca

U centru Požarevca, kod Medicinske škole, pronađena dva groba sa tri skeleta za koje se pretpostavlja da su još iz doba Avara.

Pronaši komunalci, preuzeli arheolozi Narodnog muzeja
Pronaši komunalci, preuzeli arheolozi Narodnog muzeja

Skeleti su pronađeni slučajno, tokom kopanja za sanaciju vodovodne mreže. Radnici preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ su u nedelju naišli na ljudske ostatke o čemu su odmah obavestili nadležne. Pošto je utvrđeno da kosti ne pripadaju osobi iz bliže prošlosti, angažovani su stručnjaci Narodnog muzeja Požarevac da preuzmu, kako se ispostavilo, značajno otkriće.

Mesto u centru Požarevca gde su skeleti pronađeni
Mesto u centru Požarevca gde su skeleti pronađeni

– Koleginica Teodora Branković i ja smo izašli na lice mesta i utvrdili da je pokojnik sahranjen pre urbanizacije Požarevca. Prvi zaključci naveli su nas da skelet, koji je pripadao mlađem muškarcu, smestimo u period posle Rimskog carstva, a pre 18. veka. Usled ustaljene procedure, ostatke je odnela policija, a kada nam ih posle svoje obrade vrate utvrdićemo da li je tu čak možda reč i o dva pokojnika koja su sahranjena zajedno. Drugi skelet, koji je pronađen u utorak, dao nam je daleko više informacija koje upućuju da je reč o uređenom groblju – izjavio je arheolog Dragan Jacanović.

Ovde je vrlo verovatno reč o grobovima Avara: Dragan Jacanović
Ovde je vrlo verovatno reč o grobovima Avara: Dragan Jacanović

Utvrđeno je da ova lokacija krije klasične nekropole, sahranjivanje “na redove“ i da su u pitanju hrišćanski grobovi jer su skeleti položeni u pravcu zapad-istok. U drugom pronađenom grobu bila je sahranjena mlađa ženska osoba starosti oko 30 godina što je utvrđeno pregledom zuba i vilice koji su bili u iznenađujuće očuvanom stanju. Pored nje su pronađeni i određeni predmeti od kojih su neki od opala.

– Predmeti koje smo pronašli, njihov sastav, kao i položaj grobova kazuju da je ovde vrlo verovatno reč o Avarima, odnosno avaroslovenskim grobovima iz 9. veka kakvi do sada nisu registrovani na teritoriji Srbije, južno od Save i Dunava – dodaje Jacanović.
U Narodnom muzeju očekuju da će na ovoj trasi kopanja kanala pronaći još neki grob ali se ne nadaju otkrivanju veće količine predmeta jer se u tom periodu pokojnici nisu sahranjivali sa dragocenostima.
Naredne antropološke analize drugog skeleta koji se nalazi u muzeju utvrdiće pojedinosti koje će dati konačan odgovor na pitanje ko su bili pokojnici i u kom periodu su sahranjeni.

Izvor: Blic

Slični članci