уторак, 5. март 2024. - 08:13

Na Velikoj humskoj čuki pronađen objekat iz bronzanog doba

Na Velikoj humskoj čuki, koja pripada Bubanjsko-humskoj kulturnoj grupi, arheolozi su pronašli objekat iz ranog bronzanog doba ili iz perioda između 4.500 i 4.000 godine pre nove ere.

Istraživanja su sproveli Arheološki institut iz Beograda i Narodni muzej iz Niša uz pomoć gradske opštine Crveni krst, grada i Ministarstva kulture i informisanja, a istraživanjima je rukovodio arheolog Aleksandar Bulatović.

Objekat je pronađen u steni, tako da je stena poslužila kao deo tog objekta, objasnila je Trajković Filipović.

U otvorenoj sondi površine od 18 kvadratnih metara pronadjeni su predmeti iz bronzanog i gvozdenog doba, kao i vizantijski sloj koji je devastirao u izvesnoj meri sloj praistorije, navela je ona.

Pronađene su posude od pečene zemlje, obradjene kremene alatke i alatke od životinjskih kostiju i „ubojiti projektil“ sa vrhom od kosti, rekla je Trajković Filipović.

Istraživanja na Velikoj humskoj čuki kod sela Hum, osam kilometara severozapadno od Niša, poslednji put su organizovana 2009. godine kada je u probnoj sondi pronađena bakarna sekira, pehari iz bronzanog doba kao i originalni predmeti iz Grčke.

Ove godine okončana su istraživanja i na lokalitetu Bubanj koji je u arheološkom smislu sada zatvoren.

Istraživanja na Velikoj humskoj čuki biće nastavljena naredne godine i biće obimnija, a pronadjeni materijal moći će da se vidi za dve godine kada će, posle obrade, biti organizovana izložba, kažu u Narodnom muzeju.

Lokaliteti Bubanj i Velika humska čuka spadaju u jedan od tri najvažnija lokaliteta u ovom delu Evrope, a Bubanjsko-humska kulturna grupa ušla je u naučnu literaturu sredinom 20. veka zahvaljujući akademiku Milutinu Garašaninu koji je rezultate svojih otkrića u Nišu predstavio na Trećem medjunarodnom kongresu u Cirihu.

Izvor: Blic/Tanjug

Slični članci