субота, 25. мај 2024. - 13:19

Čuvar tajni: Misteriozna statua starija je od egipatskih piramida i Stounhendža

Nemački naučnici svakim danom su bliži konačnom određivanju datuma nastanka drvene statue koja na sebi čuva misteriozne poruke napisane pre oko 9.500 godina.

Verovatno najstarija statua na planeti pod nazivom Shigir Idol duplo je starija od egipatskih piramida i dugo je čuvana kao „poruka iz davnina“ u sibirskom muzeju.

Ruski eksperti sada tvrde da statua na sebi sadrži „informaciju o nastanku sveta“ – poruku modernom čovjeku od ljudi iz srednjeg kamenog doba ili mezolita.

Nemački naučnici su blizu datiranja spomenika sa mogućom greškom od tek pet decenija, a rezultati će biti objavljeni najkasnije u martu 2015. godine, piše Daily Mail.

Statua je oblikovana korišćenjem kamenog alata, a pretpostavlja se da je 4 ili 5 hiljada godina starija od poznatog spomenika Stounhendž.

Visoka je 2,8 metara, ali se smatra da je originalna visina iznosila oko 5,3 metra. Više od dva metra artefakta nestalo je za vreme ruskog političkog previranja u ranom 20 veku. Na sreću, arheolog Vladimir Tolmachev nacrtao je sve delove statue.

„Takva drevna skulptura ne postoji u Evropi, a proučavanje statue je ostvarenje sna“, rekao je nemački profesor Thomas Terberger.

„Ona je remek delo koje sa sobom nosi emotivnu i moćnu vrednost“, objasnio je profesor Mikhail Žilin, vodeći stručnjak u Odeljenja za arheologiju pri ruskoj Akademiji nauka.

„Statua je prekrivena šifrovanom informacijom. Pretpostavljamo da se drvena skulptura koristila kao medij za prenos priča“, rekao je Žilin.

Interpretacije šifri su mnogobrojne, a jedna sugeriše da je riječ o mitu o nastanku čovjeka.

Statua je pronađena 1890. godine u blizini Sverdlovska na Uralu.

Slični članci