недеља, 10. децембар 2023. - 10:58

Rimsko utvrđenje pronađeno u Gernshajmu

Arheolozi sa Univerziteta u Frankfurtu otkrili su davno izgubljeno rimsko utvrđenje u Gernshajmu, nemačkoj saveznoj državi Hesenu. Jedinica od oko pet stotina vojnika (kohorta) bila je stacionirana u njemu između 70/80. i 110/120. godine naše ere.

U proteklih nekoliko nedelja, arheolozi su pronašli dva jarka u obliku latiničnog slova V, tipična za ovaj tip utvrđenja, kao i rupe za stubove drvenog odbrambenog tornja, među drugim dokazima iz vremena nakon što je utvrđenje napušteno. Rimske trupe su razmontirale utvrđenje i ispunile rovove kada su odlazile, a kao rezultat toga ogroman broj predmeta je pronađen, naročito u unutrašnjem rovu. „Pravi rudnik zlata za nas.”, tvrdi profesor doktor Hans-Markus fon Kenel sa Instituta za arheologiju Gete univerziteta, budući da će to omogućiti arheolozima da odrede kada je utvrđenje napušteno sa većom preciznošću.

Sve do sada, malo se znalo o rimskom Gernshajmu, iako su otkrića iz te ere počela da se javljaju na ovom mestu još u XIX veku.

„Ranije, jedina stvar koja se činila sigurnom na osnovu nalaza je bila ta da su važna naselja nalik seoskim, ili ‘vikusi’ morala da budu locirana ovde od I do III veka, u poređenju sa ostalim selima za koja se dokazalo da su postojala.”, rekao je direktor iskopina doktor Tomas Murer.

„Pretpostavljalo se da je ovo naselje bilo vezano za utvrđenje, budući da je bilo uobičajeno da porodice vojnika žive izvan utvrđenja u mestima nalik na sela.”, dodao je Murer.

Dvadeset godina proučavanja

„Zaista smo uboli premiju ovom kampanjom.”, rekao je oduševljeno profesor doktor Hans-Markus fon Kenel i dodao: „Rezultati su prekretnica u rekonstruisanju istorije Hesena za vreme Rima.” Skoro dvadeset godina, fon Kenel je proučavao ovo područje uz pomoć svojih kolega i studenata koristeći istražne iskopine i analizu materijala. Rimljani su izgradili utvrđenje u Gernshajmu kako bi kontrolisali veliko područje istočno od Rajne oko 70. godine i da bi proširili saobraćajnu infrastrukturu od i do centra Majnca – Mogontiakuma.

Savremena ekspanzija uništila dokaze

Gernshajm je nastavio da se širi tokom XX veka i takva ekspanzija je pretila da uništi sve više i više arheoloških tragova. Dok su rimski ostaci uglavnom i dalje bili sakriveni ispod polja i vrtova 1900. godine, oni su postepeno nadgrađivani i samim tim izgubljeni za metodično arheološko istraživanje. Poslednje parče na kojem je i dalje bilo moguće pronaći stvari iz rimske ere nalazilo se na jugu grada između B44 i reke Vinkelbah. Međutim 1971. godine građevinske mašine su se našle i tu. Murer je dodao: “U to vreme, nekoliko volontera iz Udruženja za zaštitu nasleđa jedva je uspelo da sačuva nekoliko rimskih otkrića.”

Četvrtog avgusta ove godine, tradicionalno edukativno iskopavanje od strane Instituta za arheologiju Gete univerziteta počelo je na jednom od nekoliko lokaliteta koja nisu nadgrađena.

„Prema mapama lokaliteta Gernshajma koja se mogu locirati, mi smo na zapadnom kraju područja u kom su nalazi koncentrisani, tačno na ivici donje terase, budući da obližnja reka Vinkelbah teče u basen Rajne odavde.” objašnjava Murer. Tokom proteklih pet nedelja, petnaest studenata je pažljivo radilo na uklanjanju zemlje, mapiranju i dokumentovanju otkrića, kao i iskopavanju i pakovanju prema vrsti.

Izvor. National Geographic

Slični članci