понедељак, 20. мај 2024. - 04:27

Zagonetke prošlosti

Postoje otkrića na osnovu kojih se danas zna da su civilizacije, koje su postojale pre nas, posmatrale nebo, izrađivale karte neverovatne tačnosti i gradile komplikovane građevine koje su im služile isključivo za posmatranje i beleženje položaja zvezda.

Sveta dolina Inka u Peruu
Sveta dolina Inka u Peruu

Ove civilizacije su koristile znanja i veštine za koje su, nama danas, potrebni precizni instrumenti i tehnološka oprema, bez koje nije moguće izraditi sasvim tačne proračune kretanja planeta kao i prognozu vremenskih prilika.

Jedna od takvih laboratorija, koje su nam ostavili pripadnici nekadašnjih civilizacija, je kompleks smešten na severu Perua. Arheolozi su otkrili mesto s koga su ljudi, pre nekoliko hiljada godina, posmatrali zvezde. Veruje se da je ovo zdanje pravljeno pre oko 3.500 do 4.000 godina.

Otkriće se sastoji od velikog ravnog kamena na kojem su izrezbareni crteži koji podsećaju na astronomske opservacije. Smatra se da su korišćeni za praćenje pozicije zvezda na nebu, ali i za vremensku prognozu jer im je ona bila neophodna za uspešan opstanak useva.

Ova regija je jedna od najbogatijih i najpoznatijih arheoloških destinacija jer se na njoj nalazi mnoštvo sličnih građevina koje bude pažnju svetskih istraživača, ali i savremenoj civilizaciji nudi dokaze o nekadašnjem postojanju nekih drugih svetova koji su imali veštine i znanja za koje mi nemamo odgovor.

Izvor: Vesti

Slični članci