понедељак, 20. мај 2024. - 06:06

Kod Rudnika otkriveni ostaci manastira iz 16. veka

U selu Manojlovci na istočnim padinama Rudnika pronađeni su ostaci jednobrodne crkve i većeg objekta za koji se veruje da je manastirski konak, saopštili su arheolozi sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Time je potvrđeno narodno predanje da se tu nekada nalazio manastir, kao i zapisi Turaka koji u 16. veku beleže „manastir kod Jarmenovaca“.

Kako je za agenciju Beta izjavio Dejan Radičević, docent na Folozofskom fakultetu, rukovodilac istraživačkog tima, definisane su dimenzije i osnova crkve koja je zidana od lomljenog kamena i krečnog maltera.

„Na metar od crkve nalaze se ostaci velikog manastirskog konaka gde se uočavaju pregrade na više prostorija u kojima je pronađeno dosta predmeta za svakodnevnu upotrebu što potiče iz 16. i 17. veka“, pojasnio je Radičević.

U turskim defterima iz 1528/30. godine nalaze se podaci da se manastir zove Sveti Nikola i da su u njemu dva kaluđera, a u čijem posedu su vinogradi koje obrađuju stanovnici Rudnika.

Istraživaci ističu da je unutrašnjost crkve freskodekorisana i iznenađenje je da su ostale očuvane na zidovima, dok su na zidu oltarskog prostora sačuvane figure arhijereja.

Radičević je dodao da su ta iskopavanja samo početak detaljnih istraživanja srednjovekovnih crkava koje predstavljaju izuzetno svedočanstvo duhovne i materijalne kulture srednjovekovne Srbije i nekadašnjeg sjaja Rudnika.

Istraživanja organizuje Narodni muzej u Aranđelovcu uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i opština Aranđelovac i Topola.

Autor: Beta

Slični članci