уторак, 5. март 2024. - 08:04

Francuzi otkopali 35 minijaturnih piramida

Skromnije su od onih egipatskih, ali zaslužuju veliku pažnju jer su brojnije – reč je o 35 piramida starih 2000 godina koje je u Sudanu otkrila grupa francuskih arheologa

piramide

Piramide koje su francuski arheolozi otkrili u Sudanu su izgrađene pri kraju postojanja bogatog kraljevstva Meroe, između 100. i 200. godine pre nove ere. Otkrili su ih Klod Rili i članovi njegovog tima u mestu Sedeingi.

Nekropola sa oko 1000 grobnica zauzima oko 40 hektara prostora, a zanimljivo je da neke piramide nisu višlje od jednog metra. Izgrađene su od cigli, a do sada je otkopana samo jedna četvrtina. Na nekim mestima su toliko gusto postavljene da se između njih ne može proći.

piramide

Arheološki radovi trajali su tri godine. Mesto Sedeinga nalazi se oko 200 km od egipatske granice.

Egipatske piramide starije su od sudanskih, ali su sudanske brojnije, u šali je rekao Rili, dodavši kako su u Egiptu piramide bile posvećene faraonima, a u Sudanu su ih, doduše u manjim gabaritima, imali i „obični smrtnici“.

Sudan

Rili je izrazio žaljenje što su arheolozi u grobnicama uspeli da pronađu samo mali broj vrednih arheoloških predmeta iz toga razdoblja, obzirom da su ih pljačkaši arheoloških nalazišta već preduhitrili.

piramide

Severni deo današnjeg Sudana bio je pod vlašću Egipta oko 500 godina, do 1000. g pre nove ere.

Slični članci