понедељак, 20. мај 2024. - 04:10

Arheolozi otkrili vrata pakla

Među brojnim ruševinama arheolozi su pronašli pećinu sa jonskim stubovima na kojima su bile ispisane posvete bogu podzemlja, Plutonu i boginji podzemlja Kori (Perzefoni)

hram

Arheolozi tvrde da su otkrili ‘vrata pakla’, prolaz koji prema grčkoj i rimskoj mitologiji vodi prema podzemlju, te da se nalazi podudaraju sa istorijskim opisima.

Mesto se navodno nalazi u drevnom Hierapolisu, koji se sada zove Pamukkale, a nalazi se u jugozapadnoj Turskoj. Mali hram sa stepenicama koje vode u podrum ispunjen je smrtonosnim plinom.

Svaka životinja koja je ušla unutra naglo je umrla. Bacio sam tamo vrapca, a on je odmah pao na tlo – opisao je davno pre to tajnovito mesto grčki geograf Strabon.

Tim vođen italijanskim arheologom Frančeskom D’Andriom na konferenciji u Istanbulu objavio je kako veruje da su vrata pakla otkrili zbog termalnih izvora.

Među brojnim ruševinama arheolozi su pronašli pećinu sa jonskim stubovima na kojima su bile ispisane posvete bogu podzemlja, Plutonu i boginji podzemlja Kori (Perzefoni).

– Smrt smo videli na licu mesta. Nekoliko ptica umrlo je od pare ugljen dioksida čim se približilo otvoru – kazao je D’Andria.

Inače, Frančesko D’Andria je arheolog koji je 2011. godine tvrdio kako je u Hierapolisu pronašao grob sv. Filipa, jednog od 12 apostola. Vreli izvori u sadašnjem Pamukaleu su korišćeni kao lečilište još od 2. veka pre nove ere..

Slični članci