среда, 12. јун 2024. - 16:05

Turska pomaže obnovu Ramske tvrđave

Današnji i budući izgled Ramske tvrđave
Današnji i budući izgled Ramske tvrđave

Turska pomaže obnovu Ramske tvrđave na Dunavu, kod Velikog Gradišta. Obnova u narednih pet godina. Turska država daje milion evra.

Rekonstrukcija srednjovekovne Ramske tvrđave biće urađena od 2013. do 2018. godine i koštaće 1,5 miliona evra, koje će zajednički obezbediti Turska i Srbija.

Izradu glavnog projekta i arheološka istraživanja, u vrednosti od 500.000 evra, finansiraće lokalna samouprava i resorna republička ministarstva. Glavni deo projekta, konzervaciju i restauraciju sa oko milion evra, finansiraće Turska preko svoje agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj – TIKA.

Reč je o vojničkom, artiljerijskom utvrđenju koje je podigla turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog. Turci su ovu tvrđavu, pod prvobitnim nazivom Ihram, podigli na desnoj obali Dunava, radi osvajanja Panonske nizije. Prema idejnom projektu koji su izradili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na čelu sa arhitektom Svetlanom Vukadinović, biće obnovljeni bedemi i pet kula, postavljana rasveta i uređene staze za posetioce.

UTVRĐENJE SA PET KULA

Ramska tvrđava jedna je od sedam srednjovekovnih utvrđenja podignutih na obalama Dunava u njegovom toku kroz Srbiju. Sazidana je u obliku nepravilnog petougla i prostire se na oko 850 kvadrata. U njenom sastavu je pet kula, a u najgorem stanju je jugoistočna, oštećena 1788. godine, u velikoj eksploziji za vreme austro-turskog rata.

Obnovićemo i objekte van tvrđave, tursko kupatilo amam i stari karavansaraj, nekada namenjen smeštaju putnika i trgovaca, koji je jedan od najočuvanijih na teritoriji Srbije. Uporedo sa rekonstrukcijom odvijaće se i arheološka iskopavanja i to u tri faze. Pored arheologa, na iskopavanju će biti angažovana i lokalna radna snaga – navodi se u projektu. Po zaršetku obnove u Velikom Gradištu se nadaju da će privući još veći broj domaćih i stranih turista.

Zahvaljujući uređenju turističko-sportskog kompleksa na Srebrnom jezeru, broj turista u Velikom Gradištu prošle godine povećan je za 20 odsto u odnosu na 2011. Posle obnove Ramske tvrđave, računamo na više posetilaca i noćenja domaćih i stranih turista – kaže Dragan Milić, predsednik opštine.

Ova tvrđava je na samo 17 kilometara od Đerdapske magistrale, što pogoduje turistima koji prolaze kroz ovaj deo istočne Srbije. Poseta ovom objektu biće omogućena i turističkim brodovima, jer se u njenom podnožju planira izgradnja pristaništa.

Izvor: Večernje novosti

Slični članci