недеља, 21. април 2024. - 20:14

Slikari ispred svog vremena: Evo kako su nastale neverovatne rimske mumije (FOTO, VIDEO)

Kada su ih britanski arheolozi u Fajumu i Tebtunisu prvi put iskopali rimske mumije, bili su zapanjeni naprednošću rimske slikarske tehnike – videli su „renesansni“ portret nastao 1.500 godina pre renesanse

Portretna posmrtna maska rimske mumije

Egipatske mumije iz rimske ere prvi put su otkopane pre nešto više od 100 godina, ali tek sada naučnici i istoričari umetnosti spoznaju tajne iza njihove izrade. Kombinacijom nauke i kompleksnih novih tehnologija, istraživači su uspeli da proniknu u njihove tajne.

Ovi neverovatno realni portreti, koji su nastali između 100. i 300. godine, naslikani su na drvenim panelima koji su zakačeni za mumije. Kada su ih britanski arheolozi u Fajumu i Tebtunisu prvi put iskopali rimske mumije, bili su zapanjeni naprednošću rimske slikarske tehnike – videli su renesansni portret nastao 1.500 godina pre renesanse.

Portretne posmrtne maske rimskih mumija
Portretne posmrtne maske rimskih mumija

Poslednje dve godine, istraživanje panela povereno je naučnicima sa Univerziteta Nortvestern koji su hajtek kamerama i mikročipovima proučavali 15 panela. Uz pomoć složenih algoritama, izračunato je koje su merne jedinice korišćene, kakav je bio alat i pokreti četkice. Takođe otkriveno je koji su pogmenti korišćeni i odakle su došli.

Portretne posmrtne maske rimskih mumija
Portretne posmrtne maske rimskih mumija

Za tri panela se veruje da ih je izradio isti umetnik, dok su ostale radili sve napredniji vizantijski slikari.

„Pronašli smo gvozdeno-zemljani pigment sa Keosa u Grčkoj, crveni iz Španije, substrat drveta iz srednje Evrope, i plavi pigment iz Egipta“, rekao je Mark Volton koji je predvodio studiju.

Portretne posmrtne maske rimskih mumija
Portretne posmrtne maske rimskih mumija

Od skoro 1.000 portreta koji su preživeli većina je ovekovečila sveštenike, elitu i trgovce iz više klase. Iako paneli nisu ni blizu bogati i dekorisani kao Tutankamonova posmrtna maska, za Egipćane, Helene i Rimljane koji nisu imali status božanstva, bila je to sledeća najbolja stvar u ponudi.

(Newsweek.rs/AO)

 

Slični članci