понедељак, 20. мај 2024. - 05:03

Preko 500 gradova, 3.500 naselja i stotine puteva: Ovo je najdetaljnija drevna mapa Rimskog carstva (FOTO)

S obzirom na veličinu Rimskog carstva, vaš antički put može da počne u Evropi, zatim da vas odvede preko Severne Afrike sve do Bliskog istoka i daljih delova Azije. Mapa pokriva prostor od Atlantika do Šri Lanke, iako nije geografski precizna

Tabula Peutingeriana
Tabula Peutingeriana

Ukoliko planirate put u antički Rim, biće vam potrebne dve stvari: vremenska mašina i Tabula Peutingeriana.

Poznata i pod nazivom Peutingerova mapa, tabula ilustruje kompleksnu mrežu puteva Rimskog carstva. Verzija koja je preživela do danas urađena je na 6.7 metara dugom pergamentu koji se čuva u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci u Beču,a urađena je u 13. veku na osnovu originala.

Ime Peutinger dobila je po Nemcu Konradu Peutingeru koji je došao do mape 1508. godine.

S obzirom na veličinu Rimskog carstva, vaš antički put može da počne u Evropi, zatim da vas odvede preko Severne Afrike sve do Bliskog istoka i daljih delova Azije. Mapa pokriva prostor od Atlantika do Šri Lanke, iako nije geografski precizna.

Ukoliko pažljivo pogledate mapu, uočićete 555 gradova, 3500 naselja i neverovatnu mrežu puteva. Celi mapu u visokoj rezoluciji možete videti OVDE

Javni putevi, ili cursus publicus, izgrađeni su u prvom veku tokom vladavine Oktavijana Avgusta Cezara kako bi se poboljšala komunikacija između udaljenih delova carstva i prestonice. Na svakih 20 kilometara nalazile su se stanici ili ispostave u kojima su kuriri predavali poruke.

Ukoliko ste zainteresovani da detaljnije ispitate Tabulu, OVA INTERAKTIVNA MAPA omogućuje vamm da zumirate, označite i planirate vašu rutu. Takođe, možete pogledati i ovaj RIMSKI PLANER koji se koristi kao Gugl Mape.

(Newsweek.rs)

Slični članci