среда, 21. фебруар 2024. - 20:15

Na auto-putu za Krimski most pronađen ćup sa srebrnjacima

U Krasnodarskom kraju Rusije, na mestu gde se gradi auto-put koji vodi ka mostu preko Kerčki moreuza, arheolozi su pronašli ćup, piše na sajtu Krimskog mosta.

„U predgrađu drevnog sela pronađen je ćup sa srebrenim novcem — 15 primeraka ukupne težine veće od 300 grama, koji su sakriveni u keramičkoj posudi“, navodi se u tekstu. Naučnici pretpostavljaju da su monete iskovane u Španiji sredinom 17. veka.

Arheolozi rade na različitim delovima budućeg auto-puta. Istraženo je više od pet hektara drevnog sela i grobnica. Pronalazak naučnika se datira različitim istorijskim periodima od 3. i 2. pre nove ere, do 17. i 18. veka. Između ostalog, oni su otkrili oružje ranog bronzanog veka, antičku keramiku, ukrase iz 17. i 18. veka.

U ovom trenutku se proučavaju ostaci naselja iz perioda Rimske imperije. Pronađeni su temelje kuća i prostorija, mesta za proizvodnju rukotvorina.

„Po slojevima Hazarskog kaganata i antičnosti nadamo se da ćemo otkriti drevnost Tamanskog poluostrva, od pre kolonizacije Grka“, ispričala je šefica Katedre za arheologiju i istoriju starog veka Južnog federalnog univerziteta Aleksej Kijaško.

(Sputnik)

Slični članci