петак, 12. април 2024. - 19:25

Izrael: Na dnu Sredozemnog mora kraj Cezareje pronađeno arheološko blago staro 1600 godina

Dva ronioca amatera našla su arheološko blago na dnu Sredozemnog mora kraj Cezareje u Izraelu i odmah obavestili Izraelsku upravu za antikvitete.

Procenjeno je da se radi o tovaru trgovačkog broda koji je potonuo pre 1.600 godina. Nađeni su novčići, bronzane statue i oprema sa broda, uključujući sidra i mnogobrojne dekorativne predmete.

U tovaru je bila bronzana lampa sa likom rimskog boga Sola, figurina boginje meseca Lune, lampa nalik na glavu afričkog roba, delovi tri bronzane statue prirodne veličine i drugi predmeti u obliku životinja.

Nađene su i velike posude za pijaću vodu namenjene posadi broda.

Najveće iznenađenje su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani.

Na novčićima je lik cara Konstantina koji je vladao Zapadnim rimskim carstvom od 312. do 324. godine.

Nađeni su i novčići sa likom Konstantinovog rivala, Licinija, koji je vladao istočnim delom carstva.

„To su izuzetno uzbudljiva otkrića jer ne samo da su veoma lepa, već imaju i istorijski značaj. Lokacija na dnu nagoveštava da je veliki trgovački brod nosio tovar metala za reciklažu i da se očito suočio sa nevremenom na ulazu u luku“, otkrio je Jakob Šarvit iz uprave za antikvitete.

Preliminarna ispitivanja lengera ukazuju da je bilo pokušaja da se brod ukotvi, ali su se sidra pritom slomila što navodi na zaključak da su talasi bili veoma veliki, rekli su istraživači.

Pre godinu dana u blizini su nađene 2.000 zlatnih novčića starih oko 1.000 godina.

Uprava za antikvitete pohvalila je ronioce što su prijavali pronađeno blago, pa će biti nagrađeni.

(RTS)

Slični članci