уторак, 5. март 2024. - 07:48

Arheolozi pronašli neverovatan istorijski grad u drevnom Egiptu

Sudeći po arheološkim iskopavanjima, drevni Egipat je imao sopstvenu verziju „Hong-Konga“.

Nedavna iskopavanja su otkrila da je na delti Nila u drevnom Egiptu postojala veoma važna komercijalna kolonija drevne Grčke: Naukratis. Studije su otkrile da je njen značaj mnogo veći nego što se ranije mislilo.

Prema izveštajima istraživača, otkriveno je čak 10.000 artefakata koji govore o trgovinskoj luci koju su uspostavili drevni Grci.

Iskopavanja koja je sproveo Britanski muzej su razotkrila brojne oltare, nakit, amajlije i statue, ali i brojne druge predmete u mestu za koje se veruje da je najstarije naselje drevne Grčke u severnoj Africi. Veruje se da ono potiče iz 7. veka pre nove ere.

Na sajtu Britanskog muzeja se navodi:

„Naukratis su posećivali trgovci iz brojnih grčkih gradova, ali i Feničani i Kiprioti, a postao je poznat po svojim velikim simpozijumima i prelepim kurtizanama.

Naukratis je funkcionisao kao glavna trgovačka luka na delti zapadnog Nila do osnivanja Aleksandrije i ostao je značajan kroz čitav helenski i rimski period. U Egipat se uvozilo vino, ulje i srebro, a izvozile su se žitarice, lan, natron, papirus, parfemi itd.“.

Tačnu lokaciju ovog grada je odredio jedan engleski egiptolog još 1884. godine, ali arheolozi su mislili da je naselje malo i da nema svrhe da se sprovode iskopavanja.

Dr Ros Tomas, kustos Britanskog muzeja koji predvodi ovaj projekat, rekao je da je neverovatno da su grčki brodovi pronađeni tako duboko u Egiptu.

„Možemo da potvrdimo da grčki brodovi nisu zastajali na obali Mediterana već da su zalazili duboko u Egipat.

Iskopine ukazuju na to da je na vrhuncu slave u gradu živelo 16.000 stanovnika i da natpisi širom grada govore o životima stanovnika. U gradu Naukratis ima više grčkih natpisa iz 6. veka nego u bilo kom grčkom svetilištu“.

Arheolozi su pronašli ostatke grčkih brodova, amfora i egipatskih figurica od terakote posvećenih „festivalu pijanstva“ među više od 10.000 predmeta. Istraživači ukazuju na to da se Naukratis može smatrati egipatskim Hong-Kongom.

(Webtribune)

Slični članci