понедељак, 11. децембар 2023. - 07:56

Otkriven vojni arsenal Ivana Goznog iz 16. veka

MOSKVA – U Zvenigorodu, gradu zapadno od Moskve, otkriveno skladište iz 16. veka u kom su nađeni prepoznatljivi šlemovi sa šiljkom i oružje namijenjeno elitnim vojnicima.

Šlemovi su nađeni u kožnim kutijama zajedno sa sabljama, opasačima i strelama. Veruje se da ih je birao lično Ivan Gozni.

Ivan Vasiljevič, vladar od koga su svi strahovali, bio je Veliki princ od Moskve od 1533 do 157 i car cele Rusije od 1547 do svoje smrti 1584.

Skladište u kom je oužje pronađno otkrili su arheolozi sa Instituta za arheologiju ruske Akademije nauka dok su vršili iskopavanja na mestu gde se gradi deo autoputa.

Na samom mestu iskopavanja pronađeno je 60 drvenih objekata.

Najinteresantnija od svih prostorija je soba obložna oblicanma u kojoj se nalazilo oružje. Pretpostavlja se da je to podrum vile koja je pripadala poznatoj aristokratskoj porodici Dobrinin koji su živeli u selu Igatievsko.

Ali ova soba je pala u zaborav nakon što je naseobna stradala u požaru u 17. veku.

To znači da oružje i šlemovi nikad nisu upotrebljeni, pa su tako u odličnom stanju.

Jedan član porodice je pripadao Ivanovoj izabranoj gardi od hiljadu vojnika koji su bili uglavnom pripadnici aristokratije.

Ovo otkriće baca novo svetlo na ulogu bogatih, elitnih vojnika jer se pretpostavlja da su morali da imaju određene trupe koje su mogle da budu spremne u svako doba.

To znači da je svaki od njih morao da ima i arsenal u slučaju da moraju da krenu u rat.

Aleksej Aleksejev, specijalista zadužen za iskopine, je otkrio da iako postoji veliki broj šemova neobičnog oblika u muzejima širom Rusije, oni nađeni u Zvenigorodu su jedinstveni.

To je zato što su nađeni u kožnim kutijama, obloženi tkaninom i ukrašenim štitnicima za uši.

„Zahvaljujući ovim iskopinama, sada po prvi put imamo uvid u život ruskih plemića koji su predstavljali temelj Ruske vojske“

(NN, dailymail)

Slični članci