петак, 12. април 2024. - 19:55

SIBIRSKA MASOVNA GROBNICA Do sada pronađeno preko 550 kostiju vunastih mamuta

Masovna grobnica vunastih mamuta otkrivena je u zapadnom Sibiru, u blizini reke Ob, i peta je po redu pronađena u autonomnoj regiji Hanti-Mansi.

U najnovijem groblju mamuta pronađeni su ostaci barem 11 vunastih mamuta, ali moguće je da daljnja iskopavanja otkriju još. Na istome mestu su pronađene i kosti izumrlih vunastih nosoroga i praistorijskih jelena.

Prve procene govore da su kosti stare između 10.000 i 30.000 godina, ali će detaljnije analize detaljnije odrediti starost, kao i zašto su sve te životinje umrle zajedno.

“Učestvovao sam u ekspediciji. Još smo davno pre bili obavešteni o postojanju tog mesta, ali nismo mogli tačno da odredimo njegovu lokaciju”, kaže Anton Rezvi, vođa paleontološkog odseka Muzeja prirode i čoveka u Hanti-Mansisku.

“Stigli smo, i srećom brzo pronašli tačno mesto. Deo je već odnela reka, i kosti su ležale na ravnoj obali.”

Rezvi kaže da su sakupili preko 500 kostiju, jednu od vunastog nosoroga, tri od jelena, a ostatak od mamuta.

“Ljudi već godinama uzimaju kosti kao suvenire i zato nismo pronašli ni jednu kljovu, zub ili veliku kost. To je ono što najviše privlači ljude. Dobro je da smo pronašli mesto sa kojeg je reka odnosila kosti, tako da sad tamo možemo započeti sa velikim iskopavanjima”, izjavio je Rezvi.

U Sibiru su već pronađene barem četiri masovne grobnice vunastih mamuta. To su Mamontovoje (Volčja Griva, područje Novosibirska), Šestakovo (područje Kamerova) Krasnojarskaja Kurja (područje Tomska) i Bereleh (Jakutija).

Kako su nestali? Jedna teorija tvrdi da su mamuti patili od nedostatka minerala, pa su očajnički tražili kalcijum na mestima gde su mogli da ližu so. Stvorenja su patila od bolesti kostiju pa su umirala na mestima gde su tražila olakšanje, nešto poput drevnih mamutskih banja.

Druga teorija kaže da su ih drevni lovci uhvatili u zamku.

Slični članci