недеља, 21. април 2024. - 18:46

Vladari drevnog plemena Asteka, projektovali svoju moć kroz ljudske žrtve

Arheolozi su u srcu Meksiko Sitija u blizini Templo Majora pronašli veliku policu prepunu ljudskih lobanja iz vremena Asteka, što je otkriće koje bi moglo da baci novo svetlo na to kako su vladari tog carstva projektovali svoju moć kroz ljudske žrtve, navode stručnjaci.

Polica poznata kao compantili na nahuatl jeziku Asteka korišćena je kao „izlog“ i u njoj su nataknute na štapove bile poređane glave žrtvovanih ratnika iz suparničkih kraljevstava koje su najverovatnije ubili sveštenici na vrhovima visokih hramova u okolini.

Eduardo Matos, arheolog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju kaže da je ovakva polica bila pokazatelj moći. Prijatelji pa čak i neprijatelji bili su pozivani u grad da pogledaju „izlog“ gde su stajale glave u različitim fazama raspadanja.

Slike i pisani dokumenti iz ranog kolonijalnog perioda potvrđuju da su takve police postojale, ali arheolozi kažu da je najnovije otkriće drugačije.

Deo platforme, iskopan iza katedrale iz kolonijalnog doba, ima lobanje složene u krug sa praznim prostorom u sredini. Sve lobanje gledau ka centru kruga a arheolozi ne znaju šta je bilo u centru.

Polica je najverovatnije izgrađena između 1485. i 1502. godine i bila je 34 metra dugačka i 12 metara široka, kaže šef arheološkog tima Raul Barera.

On je dodao da su našli 35 lobanja ali da ih ima još uspod zemlje i kako kopaju njihov broj raste.

„Compantili su imali veoma specifičnu simboliku“, rekao je Barera novinarima.

„Uz dodatno proučavanje, očekujemo da ćemo otkriti da su ove lobanje pripadale neprijateljima koji su uhvaćeni, žrtvovani i kojima je odsečena glava da bi bila izložena ovde“, kazao je Barera.

(Tanjug)

Slični članci