четвртак, 30. новембар 2023. - 06:17

BOGATSTVO ŠPANSKOG KRALJA Lovci na blago pronašli novčiće vredne 4,5 miliona evra

Lovci na blago u blizini obale Floride pronašli su zlatne novčiće vredne 4,5 miliona dolara na španskom brodu koji je potonuo tokom uragana u 18. veku.

Blizu obale pronađeni vredni španski novčići, Foto: Profimedia
Blizu obale pronađeni vredni španski novčići, Foto: Profimedia

Deset galeona koji su iz Havane išli ka Španiji potonulo je u blizini istočne obale Floride, nedaleko od Vero plaže u oluji 1715. godine. Brodovi i njihov tovar su rasuti po morskom dnu, preneo je Frans pres.

„Preko 350 zlatnih novčića uključujući devet rojala pronađeno je 30. i 31. jula. Ovo neverovatno otkriće dogodilo se na 300. godišnjicu nesreće“, naveo je na Fejsbuku Brent Brisbejn, šef ekspedicije.

To je drugo veliko otkriće lovaca na blago u proteklih nekoliko meseci. U junu, pronašli su oko 50 novčića vrednih milion dolara.

Najnoviji novčići koji su pronađeni su izuzetno retkli i svaki je vredan oko 300.000 dolara, tvrdi Brisbejn.

„Ovi rojali su savršeni primerci novca tog vremena i napravljeni su po kraljevskom naređenju“, objasnio je on i dodao da njegov tim radi „veoma blizu obale“.

„Ove olupine uragan je izgurao na spoljni obod grebena, gde su ih uništili talasi tako da su delovi brodova plutali miljama u svakom pravcu i neki su završili na obali“, rekao je Brisbejn.

Prema američkom zakonu, država Florida dobija 20 odsto blaga pronađenog na njenim obalama.

(Tanjug)

Slični članci