недеља, 23. јун 2024. - 02:19

Italijanski arheolozi počinju sa restauracijom Pompeje

Uprkos problemima koje su imali sa birokratijom, ali i napolitanskom mafijom, italijanskim arheolozima je odobren budžet od 130 miliona evra kako bi restaurirali antički grad Pompeju, prenosi Art Daily.

Većinu budžeta je obezbedila Evropska unija.

Arheolog Masimo Osana je pre dve godine bio zadužen da napravi projekat koji će zaustaviti propadanje arheološkog nalazišta u Pompeji, čiji ostaci su često na meti krađa pripadnika Kamore, poznate napolitanske mafije.

U martu, inspektori UNESCO-a, koji su zapretili da će skinuti Pompeju sa liste Svetske baštine, rekli su da je primetan veliki pomak u poboljšanju konzervacije nalazišta.

– Ovo je veoma značajno vreme za Pompeju. Hiljade ljudi trenutno radi zajedno – rekao je Osana.

Transformacija Pompeje će doneti i novu specijalnu izložbu, koja će prikazati oko 20 žrtava erupcije, očuvanih u gipsu, sa ekspresijama i pozicijama nameštenim isto kao i u trenutku kada ih je zadesila strašna sudbina.

Pompeju je prethodne godine posetilo 2,7 miliona turista, što je čini drugim najposećenijim mestom, odmah nakon Koloseuma u Rimu. Osnovana je u sedmog veku pre nove ere, a uništena prilikom erupcije vulkana 79. godine nove ere. U tom trenutku, Pompeja je imala oko 11 hiljada stanovnika, kompleksni sistem navodnjavanja, amfiteatar, gimnaziju i luku.

Slični članci