уторак, 5. март 2024. - 08:22

Arheolozi traže pomoć u rešavanju 800-godišnje misterije

Mač iz 13. veka sa šifrovanom porukom od 18 slova, pronađen 1825. godine, i dalje zadaje glavobolje kriptografima, lingvistima i arheolozima. Britanska biblioteka uputila javni apel za pomoć u rešavanju 800 godina stare misterije.

Mač, koji je trenutno u okviru izložbe Magna karte u Britanskoj biblioteci, ima čeličnu oštricu za koju se veruje da je proizvedena u današnjoj Nemačkoj, navodi Britanski muzej na svom sajtu. Drška u obliku krsta povezana je sa hrišćanstvom, što znači da ga je najverovatnije nosio vitez ispunjavajući svoju dužnost prema crkvi.

„Ovo je tipičan mača koji bi nosili srednjovekovni vitezovi i baroni iz vremena kralja Džona i Magna karte“, kaže kustos Džulijan Harison. Iako je predloženo i vikinško poreklo, arheolozi su saglasni da više znakova upućuje na srednjovekovni kontinentalni evropski mač.

Na oštrici mača, dugačkog 96 centimetara, u zlatu je ispisana poruka od 18 slova: „NDXOXCHWDRGHDXORVI“. Jezik kojim je poruka ispisana i dalje je nepoznat, što dodatno otežava razbijanje misterije.

Neke od sugestija su da je to borbeni poklič na srednjovekovnom velškom ili prva slova neke pesme.

Postoje i predlozi da su slova napisana u određenoj latinskoj kombinaciji koja mora da bude razbijena. Primera radi, „ND“ bi moglo da znači „nostrum dominus“ (naš gospod), a slovo „X“ bi moglo da znači Hrist.

Harison ističe da je najbolji predlog do sada da je reč o srednjovekovnom velškom, pri čemu uopšte nije čudno da od 18 slova budu samo dva samoglasnika.

On objašnjava da bi prevod ugrubo mogao da znači da vlasnik mača mora uvek da bude spreman za borbu.

Britanska biblioteka rekla je da je otvorena za sve predloge koje dobije, a koji bi mogli da pomognu u sigurnom odgonetanju misterije.

(RTS)

Slični članci