субота, 27. јул 2024. - 02:22

Arheolozi u Egiptu otkrili važne stećke iz perioda 2000. godine pre nove ere

KAIRO – Tim arheologa otkrio je tri drevna stećka u Egiptu za koje smatraju da sadrže važne natpise iz perioda 2000. godine pre nove ere, prenosi International Bussines Times.

 

Tri kamena sa porukama pronašlii su arheolozi američko-egipatskog tima istraživača tokom iskopavanja u Vadi-el Hudi oblasti, 35 km jugoistočno od Asvana.

Na lokaciji se nalazi nekoliko naselja, stari rudnik ametista i veliki broj stećaka saopštili su dr Kejt Liška, Brian Kraemer kao vođe tima istraživača i dr Mahmud Eldamati iz egipatskog ministarstva za antikvitete. Reč je o naselju koje datira iz rimskog i perioda egipatskog srednjeg kraljevstva oko 2.000. godine pre nove ere.

Dr Eldamati je izjavio da se čekaju rezultati RTI analize hijeroglifa na pronađenim stećcima  kako bi dešifrovanli poruke sa kamenih ploča. Međutim, on je izjavio da natpisi upućuju na vezu sa utvrđenjem.

Načelnik odeljenja za antikvitete dr Mahmud Afifi izjavio je da područje Vadi el-Hudi sadrži niz rudnika ametista i da je veliki broj ekspedicija poslat da vadi drago kamenje tokom perioda srednjeg egipatskog kraljevstva kako bi se od njega pravio nakit.

– Dva otkrivena stećka pominju 28. godinu vladavine Senusreta I, kao i informacije o ekspedicijama koje su poslate na ovo nalazište – izjavio je Mahmud Afifi.

Arheolozi su Vadi el-Hudi otkrili 1917. godine i od tada je otkriveno 14 različitih lokacija na ovom području.

Slični članci