петак, 8. децембар 2023. - 16:53

Konzervacija bazilike bi dovela do njenog uništenja (VIDEO)

Nakon subotnjeg okupljanja na Koridoru 10, kod mesta gde se nalaze zidine ranohrišćanske bazilike, preko koje treba da pređe auto – put, organizatori akcije planiraju da intenziviraju protest putem društvenih mreža, a ukoliko dalje akcije ne daju efekta, nalazište će, kažu, braniti svojim telima.

Ocenjuju da bi eventualna konzervacija koju je najavilo ministarstvo građevine i saobraćaja zapravo dovela do uništenja izuzetnog nalazišta.

Protivnici izgradnje auto-puta prema bugarskoj granici organizovali su se putem društvanih mreža i u veoma kratkom roku dogovorili da se okupe na Kladenčištu, mestu gde su pronađeni ostaci ranohrišćanske bazilike kako bi ukazali na značaj nalazišta i onemogućili njeno uništenje.

Nastaviće aktivnosti putem društvenih mreža, a ukoliko o ne urodi plodom, preduzeće i radikalnije mere.

Arheolozi se protive izgradnji auto-puta i ocenjuju da je konzervacija koju su predložili nadležni neadekvatno rešenje koje se u inostranstvu sprovodi samo u izuzetnim situacijama koje nisu ni nalik ovoj.

Očuvanje bazilike je ogroman potencijal koji bi umnogome ojačao turističku ponudu ovog dela Sbije.

Podsećamo, radnici preduzeća Koridori Srbije nastavili su protekle nedelje radove na autoputu prema Bugarskoj na trasi koridora 10, nakon što je odobrenje za to dao republički Zavod za zaštitu spomenika kulture. Protiv zatrpavanja bazilike oglasio se i Patrijarh srpski Irinej, ali radovi do danas nisu zaustavljeni.

Nadležni, međutim, podsećaju da graditelji svakog trenutka crkvu mogu da poruše jer imaju za to dozvolu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

(niskevesti.info)

 

Slični članci