уторак, 5. март 2024. - 07:53

OTVOREN PRVI SVETSKI „ZLATNI CENTAR“

Arheo-amateri Srbije ostvarili višegodišnji san

OTVOREN PRVI SVETSKI „ZLATNI CENTAR“

Nadomak Kučeva promovisana pva letnja škola ispirača zlata Golden Homolje i jedinstven muzej

Entuzijazam i volonterski rad doprineli izgradnji centra koji je jedinstven u svetu.

U nedelju 07. juna nadomak Kučeva u blizini arheološkog lokaliteta Kraku Lu Jordan na svečan način u prisustvu brojnih zvanica i članova Arheo-amatera Srbije koji su prispeli iz raznih gradova Srbije otvoren je prvi, a možda i u svetu jedini centar za ispiranje zlata tradicionalnim metodama. Cilj osnivanja ovog centra u koji je uloženo mnogo truda i zalaganja članova ove nevladine organizacije koja broji više od 800 članova i koja će u dogledno vreme posetioce i buduće interesente za ovaj jedinstven način ispiranja nanosa iz zlatonosnog Peka uvesti u tajne ovog drevnog zanata. Na svečanosti koja je ovom prilikom održana na novoj lepo uređenoj lokaciji pored rečice Brodice koja se uliva u Pek Arheo-amateri Srbije su ovom kraju darovali još jednu značajnu turističku destinaciju.

U prelepom ambijentu Kučevskih planina, u blizini već poznatih kao značajnih istorijskih lokaliteta, nadomak nekadašnjih, rudnika, topionica i kovnice novca budući posetioci, a naročito oni najmlađi, za koje je osmišljena i školica poznavanja ovog retkog ljudskog zanimanja moći će da vide i muzej starih i osnovnih alata kao i da se upoznaju sa načinom sa kojim su naši preci iz prirode uzimali ovaj dragoceni metal.

Nesebičnu pomoć ovom poduhvatu osnivanja centra, osim članova Arheo-amatera Srbije dali su pre svega meštani ovog kraja i predstavnici nedavno osnovanog Opštinskog odbora Vlaške stranke Goran Ilić, Dragan Grozdić i sponzori Homolje Reisen, poznati Aleksinački privatnik Saša Veljković i drugi. Nagoveštena je i buduća saradnja sa organima lokalne samouprave i Turističke organizacije Kučeva kao i sa organizacijom Srpskih ratnih veterana. Zanimljivo je i to da su vlasnici okolnih parcela oko centra „Golden Homolje“ pokazali veliko razumevanje za ovaj, verovatno jedinstveni poduhvat. Brojni gosti iz Niša, Leskovca, Jagodine, Ćuprije, Beograda, Obrenovca, Bele Palanke, Čačka, Petrovca, Velikog Gradišta, Aleksinca i drugih mesta uverili su se i ovom prilikom u nesvakidašnju lepotu predela pokraj zlatonosnog Peka i obećali organizovaniju posetu ovom kraju.

Samo dan pre otvaranja u poseti prvom centru za ispiranje zlata boravili su gosti iz Švajcarske, predstavnici ugledne Švajcarske turističke agencije Markus i Timon.
Uverili smo se, rekao je ovom prilikom gospodin Markus da je ovo pravi raj na zemlji.
Gosti iz Švajcarske su već na društvenim mrežama objavili snimke svog boravka kao i inpresivne video snimke i fotografije ovog, do sada po malo neopravdano zapostavljenog predela Srbije.

Školica malih ispirača zlata, po dogovoru sa predstavicima više škola, biće ubuduće obogaćena znanjima već iskusnih ispirača iz Srbije, a očekuje se saradnja sa Arheolozima i predstavnicima drugih srodnih nadležnih institucija. Arheo-amateri Srbije kao jedinstvena organizacija ove vrste u nas postoji više od pet godina i beleže značajne rezultate u razotkrivanju dugo zapostavljenih detalja iz naše istorije. Na sajtu Arheo-amatera Srbije se odavno mogu videti rariteti iz naše bliže i dalje istorije, kao jedinstveni pronalasci koji do sada nisu nađeni nigde u svetu. Želja članova Arheo-amatera Srbije je da svojim radom doprinesu razotkrivanju do sada nepoznatih detalja istorije ovih prostora. Predsednik Arheo amatera Srbije g. Aleksandar Vukadinović prilikom otvaranju centra Golden Homolje je rekao da će buduće generacije umeti da cene napore i entuzijazam članova ove, po mnogo čemu jedinstvene organizacije u Srbiji, i da je Golden Homolje samo početak stvaranja jedne nove turističke priče.

 D.M.T

Slični članci