понедељак, 20. мај 2024. - 06:01

Blizu Jerusalima otkrivena crkva stara 1.500 godina

Ostaci vizantijske crkve stare 1.500 godna otkriveni su nedaleko od Jerusalima, prilikom radova na proširenju glavne saobraćajnice između tog grada i Tel Aviva, saopštili su arheolozi.

Crkva potiče iz perioda kada je Vizantijska imperija vladala današnjim teritorijama Izraela i Palestine, između 324. i 638. godine nove ere. Crkva je bila deo antičkog odmorišta na putu između Jerusalima i sredozemne obale, prenela je agencija DPA.

Nalazište uključuje ostatke šesnaest metara duge crkve u čijem je sastavu kapela širine 6,5 i dužine 3,5 metra, sa belim podom od mozaika. U uglu kapele pronađena je krstionica u obliku četvorolisne deteline, koja simbolizuje krst.

Fragmenti žbuke crvene boje ukazuju da su zidovi crkve bili oslikani freskama. Pored crkve pronađene su prostorije koje su verovatno služile za smeštaj i kao skladište. U jednoj od tih prostorija pronađena je i velika količina ostataka keramičkog posuđa.

Na lokaciji su pronađene i uljne svetiljke, staklene posude, fragmenti mramora i biserne školjke, što svedoči o intenzivnim aktivnostima na tom mestu.

– Duž ovog puta, koji je verovatno već izgrađen u rimskom periodu, ranije su otkrivana i druga naselja i odmorišta koja su služila ljudima koji su putovali tom rutom u drevnim vremenima – rekla je, direktor arheoloških iskopavanja Anet Nagar.

– Ova putna stanica je prestala da se koristi krajem vizantijskog perioda, iako je put na kojem je izgrađena obnovljen i on se koristi i u modernim vremenima –  rekla je ona.

U Izraelu pre bilo kakvih građevinskih i infrastrukturnih radova moraju biti sprovedena arheološka ispitivanja. Izraelske vlasti saopštile su da će lokalitet biti zaštićen i sačuvan.

(Blic)

Slični članci