понедељак, 11. децембар 2023. - 06:35

Malteški Hipogeum – Misteriozna podzemna megalitska građevina

Hipogeum je malo poznata mreža podzemnih hramova i tunela na Malti koje su Englezi, a potom Maltežani, godinama brižljivo čuvali od očiju javnosti.

Povremeno je otvaran samo ulazni hram koji dokazuje da nijedna antička kultura nije bila u stanju da pod zemljom iskleše i ugradi kamene blokove tške nekoliko desetina tona. Dugo su egipatske piramide smatrane najstarijim arhitektonskim zdanjima. Ipak, najraniji neolitski hramovi na Malti su stariji za oko hiljadu godina od navodnog datuma izgradnje čuvenih piramida u Gizi.

Ogromni kameni blokovi korišćeni su za izgradnju hramova. Moderni alati i tehnike bi i danas imali nepremostive poteškoće da izgrade nešto slično. Kako su ove teške kamene blokove pomerali pre šest hiljada godina, ostaje misterija.


Pomenimo da ne postoje arheološki nalazi metalnih predmeta ili alata na Malti iz tog doba. Podzemni sistem hramova nazvan Hal Saflieni, ili poznatiji kao Hipogeum, je ipak posebno uzbudljiv.

Kada je 1902. godine otkriven i predstavljen svetu, izazvao je senzaciju u arheološkim krugovima. Hramovi i podzemne odaje su bukvalno urezane u kameno podzemlje.

Tu su pronađene kosti preko sedam hiljada ljudi i zato se smatra da je Hipogeum zapravo velika grobnica.

Tragovi “misterioznih ljudi” koji su izgradili hipogeum ne postoje. Jednako čudni su i tragovi kolica na kamenim putevima na Malti davno pre otkrića točkova. Malteški Hipogeum je jedan od najimpresivnijih objekata na UNESCO-voj listi.

Iako je Hipogeum toliko jedinstven, ipak su samo ulazne prostorije bile povremeno otvorene za javnost.

Zabeležen je niz tajanstvenih nestanaka u podzemnim lavirintima pa se kroz istoriju radilo na tome da se o ovim objektima što manje zna.

Moguće je dase ispod zemlje prođe sa jednog na drugi kraj ostrva, ali je vlada zatvorila sve ulaze. Navodno, razlog je nestanak grupe učenika sa učiteljicom koji su ušli u podzemni lavirint i nikada se nisu vratili…

U zvaničnim lokalnim istorijskim knjigama pojave ovih velelepnih objekata se ovako objašnjavaju : “ … Negde oko 3600. godine pre nase ere nešto posebno je počelo da se dešava mirnim malteškim  zemljoradnicima. Njihova kultura postaje izolovana od pradomovine, Sicilije… Od jednostavnih zemljoradnika, praistorijski Maltežani se razvijaju u visokokvalifikovane graditelje i inžinjere koji stvaraju pravi talas megalitskih hramova i pogrebnih mesta uzduž ostrva… Neolitski ostrvljani nisu usvojili kulturne ideje svojih suseda niti su na njih utjicali…”

Ipak, ovakva povrsna objašnjenja ne mogu da zadovolje iole ozbiljniju proveru.

Premda je Hypogeum toliko jedinstven, ipak su samo ulazne prostorije bile povremeno otvorene za javnost. Tačnije, dugi niz godina tokom 20. veka bio je zatvoren za javnost pod izgovorom “radova na konzerviranju“.

Slični članci