понедељак, 11. децембар 2023. - 06:45

Skandal za koji je čuo ceo svet: Oštećena Tutankamonova zlatna maska

Plavo zlatno protkana brada na pogrebnoj masci faraona Tutankamona prvo je otkinuta, a zatim nepovratno oštećena prilikom lepljenja običnim lepkom rekli su konzervatori iz Egipratskog muzeja u Kairu.

Tutankamonova maska
Tutankamonova maska

Pravi skandal dogodio se u Egipatskom muzeju u Kairu, gde je tokom čišćenja konzervatora odlomljena brada sa pogrebne maske egipatskog faraona Tutankamona. Da stvar bude još gora, oni su kasnije hteli da isprave stvar i zalepili su bradu lepkom, koji se nespretnim rukovanjem našao i na licu maske. Tokom čišćenja lepka sa lica, napravili su totalni fušeraj i izgrebali masku.

Tri muzejska konzervatora su se javila od kako se incident dogodio prošle godine i davali su različita objašnjenja da li je brada u stvari bila udarena ili je uklonjena jer je bila labava.

Međutim, oni su se složili da je naredjenje da se brada brzo popravi došlo „odozgo“ i da je korišćen neadekvatan lepak, ali su želeli da ostanu anonimni zbog straha od posledica po karijeru.

„Nažalost oni su koristili materijal zbog kojeg se sada maska ne može popraviti. Taj lepak se koristi za metal ili kamen, ali nije pogodan za artefakt kao što je Tutankamonova zlatna maska“, rekao je jedan od konzervatora.

„Maska je trebalo da bude preneta u laboratoriju za konzervaciju, ali oni su žurili da to brzo nameste, pa su koristili lepak koji se brzo suši“, dodao je on.

Drugi konzervator, koji je bio prisutan tokom popravke, rekao je da se lepak osušio na licu dečaka kralja i da su kolege koristile lopaticu kako bi ga skinuli čime su ga i ogrebali. Konzervator koji vrši inspekciju tog artefakta potvrdio je to.

Sada je između glave i brade maske vidljiva pukotina i lepak, a ranije su ovi delovi bili u potpunosti spojeni. U toku je istraga o svim detaljima u vezi sa oštećenjem Tutankamonove maske.

Masku su 1922. godine pronašla dva britanska arheologa, Howard Carter i George Herbert, a ona je od tada bila iskra koja je pobudila interes za arheologiju na globalnom nivou, kao i za stari Egipat. Dvojica arheologa pronašli su je zajedno sa ostalim predmetima u savršeno očuvanoj grobnici Tutankamona.

Tutankamon je bio egipatski faraon, koji je vladao između 1332. i 1323. godine pre nove ere. Na presto je došao kada je imao devet ili deset godina.

Slični članci