четвртак, 30. новембар 2023. - 05:51

Još jedno veliko otkriće: Otkrivena grobica egipatskog boga Ozirisa

U nekropolisu na zapadnoj obali Tebe, otkriven je kompleks grobnica, a u njima se nalazi kip egipatskog Ozirisa, boga smrti, tvrde arheolozi.

Grobnica Ozirisa (Foto: Archaeological Mission Canaria-Toscan)

 

Istraživači su u grobnici otkrili rezbarije Ozirisa i zid sa ilustracijama demona koji drži noževe, piše International Business Times.

Grobnica je manja verzija Oziriona, sagrađenog tokom vladavine faraona Setija I. u gradu Abydos. Naučnici veruju da grobnica datira iz doba vladavine 25 dinastije (760.-656. pre nove ere).

Podzemni kompleks čine velike dvorane koje podržava pet stubova, sa stepenicama koje vode od severnog zida glavne sobe do pogrebnog područja. Rezbarije Ozirisa, boga mrtvih, nalaze se u sredini hrama.

Grobnica je otkrivena u Dolini kraljeva, području na kom se nalazi 15 iskopanih grobnica istorijskih egipatskih visokih zvaničnika.

‘Grobnica je pronađena u nedovršenoj grobnici ‘Kampp -327′ U njoj je kip Ozirisa koji je prikazan kako sedi gledajući stepenice u 9 metara dubokoj prostoriji’, izjavio je arheolog Abdel-Hakim Karar.

Prema mitologiji, Oziris je bio visok, tamnoput i jako zgodan. Dok je upravljao Egiptom, vladalo je blagostanje. Ali Set, koji je bio crvenokos i belog tena, bio je ljubomoran pa je odlučio da ubije brata. Dok je Oziris šetao vrtom uz Nil, Set se prerušio u krokodila i napao ga. Kada je Oziris utopljen, nastala je smrt. Anubis je oživio svog oca i Oziris je vaskrsao. Postao je vladar podzemnog raja.

Oziris je kao oličenje pravde i prava, garantovao spasenje svim umrlim koji su bili dostojni večnog života u podzemnom svetu.

Slični članci