субота, 27. јул 2024. - 03:02

ATLANTIDA? U olupini drevnog broda kod Sicilije našli smo nešto dosad neviđeno

Još otkako je Platon u svom Kritonu prvi put spomenuo postojanje mitskog ostrva Atlantida naučnici sve do današnjeg dana nastoje da razotkrju je li Atlantida bila stvarana i, ako jeste, zašto je nestala.
 

Jedan od dokaza koji bi podupro tezu o postojanju tog mitskog ostrva upravo je pronađen.

Naime, na oko trista metara od obale sicilijskog grada Gela podvodni arheolozi su pronašli 39 metalnih poluga za koje veruju da je reč o orihalku, metalu koji je posle zlata bio navodno najcenjeniji na Atlantidi i koji je mogao da se pronađe svugde po mitskom ostrvu.

Ove poluge pronađene su u olupini trgovačkog broda koji je potonuo pre 2600 godina. Reč je o petoj olupini drevnog broda pronađenoj u blizini obale Gela.

Naučnici smatraju da je brod prevozio teret iz Grčke ili iz Male Azije kada je zapao u oluju nakon čega je potonuo.

Arheolog Sebastiano Tusa tvrdi da je pronađeni metal upravo orihalk s obzirom da je analiza pokazala da reč o leguri bakra i cinka sa tragovima nikla, olova i gvožđa koji su prema nekima glavni sastojci tog metala.

– Ništa slično do sada nije pronađeno. Za orihalk znamo iz drevnih zapisa – rekao je profesor Tusa za Discovery News.

– Ovaj pronalazak dokazuje da je grad Gela samo vek nakon osnivanja (689 pre nove ere), bio bogat sa obrtničkim radionicama specijalizovanim za proizvodnju čuvenih artefakata – dodao je Tusa.

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu oko sastava mitskog metala, a među njima je fizičar i bivši profesor sa Univerziteta u Rio De Janeriru, Enrico Mattievich.

On smatra da taj metal vuče poreklo iz chavinske civilizacije koja je nastala u peruanskim Andama oko 1200 godine pre nove ere.

On tvrdi da je orihalk legura bakra, zlata i srebra kao i to da metal pronađen pored grada Gela nije pravi orihalk.

Slični članci