среда, 24. април 2024. - 17:22

Dugo sanjani san Efesa biće ostvaren ove godine

Grad Efes na zapadu Turske konačno će biti uvršten na Uneskovu Listu svetske baštine, nakon 22 godine truda. Koje su ga znamenitosti kvalifikovale za to?

Osnovan u VI veku pre naše ere, Efes danas predstavlja mesto koje posećuje skoro 2 miliona lokalnih i međunarodnih turista svake godine. Iako je stavljen na Uneskovu privremenu listu, uz još 37 lokaliteta u Turskoj, do sada nikada nije bio uvršten u glavnu listu.

Gradonačelnik Selčuka Zejnel Bakiči rekao je da je Efes blagosloven istorijom, kulturom, prirodom i drugim arheološkim lokalitetima. On je dodao da je bila „velika šteta“ što drevni grad nije do sada bio uvršten na Uneskovu listu do sada, ali da njegov tim „veruje da će problem biti rešen ove godine“.

Prva prijava Unesku podneta je 1994. godine, ali je odbačena 2000. godine.

„Velika je šteta što Efes nije na listi. Ipak znamo zašto to nije tako. Zbog toga sada zajedno radimo sa Ministarstvom za kulturu i turizam, opštinom, muzejima i timovima koji vrše iskopavanje, kao i sa akademicima. Sada je sve promenjeno, tako da su zahtevi Uneska ispunjeni“, rekao je Bakiči.

„Završili smo rekonstruktivni plan zaštite i plan upravljanja zemljom, koji su odobreni. Osim ukoliko nešto ozbiljno ne krene po zlu, drevni grad Efes će postatio deo stalne Uneskove liste svetske baštine. Dvadesetdvogodišnji san Efesa postaće java u junu“, dodao je Bakiči.

Grad Selčuk je dom 8.500 godina drevnom gradu Efesu, kao i jednom od sedam svetskih čuda – Artemidinom hramu, kao i znamenitostima poput kuće Device Marije, Crkve Svetog Jovana i sela Širinice.

(nationalgeographic)

Slični članci