понедељак, 11. децембар 2023. - 20:08

U Egiptu otkrivena grobnica sa više od milion mumija

Sudeći prema rečima tima arheologa sa Brigham Young univerziteta u Utahu, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od pre 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

„Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija“, kazao je vođa projekta profesor Kerry Muhlestein na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mesto na koje su se sahranjivali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani „obični“ ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi unutrašnji organi su retko bili uklonjeni, zapravo suvo okruženje je bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, pojasnio je profesor Muhlestein.

I uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lepe predmete, poput posteljine i dečijih čizama u boji.

Među mumijama su pronađeni i ostaci deteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dve narukvice na ruci.

„Sve što su imali, sahranjivano je zajedno s njima u grobnice“, pojasnio je Muhlestein.

Odakle potiču ove mumije još uvek se  ne zna i to je misterija koju nameravaju da reše.

U blizini se nalazila manja piramida, koja je sagrađena pre više od 4.500 godina.

Priče koje ove mumije pričaju su beskrajne.

The Brigham Young tim je u poslednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke 2 metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je „presavili“ i ubacili u grobnicu.

„U pitanju je neverovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu prehranu, veoma je neobično da ljudi dostignu toliku visinu“, pojasnio je profesor, dodavši da bi to moglo da bude posledica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.

Slični članci