недеља, 19. мај 2024. - 22:42

Otkrivena najstarija ulica u Beogradu!

Donji grad na Kalemegdanu čuva mnogobrojne tajne davnih vremena.

Dečiji grob star oko 1.500 godina, kao i najstarija sačuvana beogradska ulica samo su delovi ove istorijske riznice koje su ovih dana otkrili arheolozi, piše Mondo.

Duž severoistočnog bedema, gde su u otkobru arheolozi sa Arheološkog instituta u Beogradu otpočeli iskopavanja, nalaze se i veliki turski objekti koji su najverovatnije odgovorali potrebama pristaništa.

“Mi smo samo otkrili delove tih objekata, budući da ograničnem sredstvima nismo mogli da širimo istraživanja dalje. Tu su velike prostorije, vrlo lepo građane klesanim kamenom, a svodovi su od tankih opeka. Naravno, sve je to dosta urušeno, jer je taj deo grada stradao krajem 17. veka i 1.717 godine kada je 14. avgusta eksplodirao veliki barutni magacin u Donjem gradu tokom austrijske opsade Beograda“, rekao je naučni savetnik Arheološkog instituta u penziji dr Marko Popović.

U jednoj sondi, ispod prilaza Istočnoj kapiji, otkriven je kulturni sloj koji pokazuje indicije o životu naselja u priobalju Save i Dunava, u doba antike 2. i 3. veka, a zatim i u doba rane vizantije 5. i 6. veka. Pronađena je dečija grobnica sa posmrtnim ostacima. Popović kaže da to otkriće nije ništa neobično, jer su se ljudi početkom 5 veka sahranjivali duž pristupnih komunikacija.

“Mi smo dosad imali najbliži grob ovom prostoru u okviru današnjeg ZOO vrta, a ovaj grob je sada dosta bliži. Nekada je obala bila mnoga bliže padini i Donjogradski plato, ovakav kakav jeste, nije postojao u to vreme. To je bilo dosta uže. Ali je postojao deo naselja, i duž te prilazne komunikacije se po antičkom običaju sahranjivalo“, objasnio je Popović

Popović kaže da Donji grad predstavlja pravi arheološki rezervat i prostor za buduća arheološka istraživanja. On je istakao da je se na tom prostoru Zoološki vrt “sigurno ne može širiti niti podizati nikakva savremena infrastruktura“. “To je prostor za istraživanja u budućnosti, to nije prostor koji se može istražiti, pa privesti nekoj drugoj nameni, jer mi nemamo prava da uništimo sve one podatke koje taj prostor krije za one generacije koje dolaze posle nas“, istakao je Popović.

“Čak ne može ni ono što je bila ideja bivšeg gradonačelnika da se Donji grad rasparceliše i podeli za teniska igrališta. To nije rešenje, jer je to u suprotnosti sa spomeničkim nasleđem koje tu postoji“, istakao je Popović i dodao da Beogradska tvrđava predstavlja „embrion iz koga se razvio grad“ i cela istorija ispisana je na toj tvrđavi.

“Mi ne možemo da se luksuziramo i da to što je ostalo kao poslednji ostatak prošlosti grada jednostavno uništimo podređujući je nekim trenutnim savremenim potrebama. Najveći deo urbanog nasleđa Beograda, od antike preko srednjovekovnog grada do danas, nalazi se ispod savremenog grada i po prirodi stvari to je prostor koji se neprekidno uništava i to se ne može sprečiti, jer savremeni grad živi na ruševinama starog. Ali, Beogradska tvrđava koja nije povređena savremenim gradnjama ona mora da ostane kao neka vrsta rezervata“, istakao je Popović.

(24 sata)

Slični članci