недеља, 10. децембар 2023. - 21:17

U Rusuji pronađen metalni zupčanik star 300 miliona godina

Glas Rusije i drugi ruski izvori izveštavaju da je pronađen deo mašine od aluminijuma starosti od preko 300 miliona godina u Vladivostoku

Prema rečima Julije Zamanskaje, kada je stanovnik Vladivostoka palio vatru tokom hladne zimske večeri, otkrio je metalni predmet u obliku šine koji je bio utisnut u jedan od komada uglja koje je poneo kući da ugreje svoj dom. Opčinjen otkrićem, odneo je predmet u obližnji naučni zavod i predao ga na analizu. Kada je metalni predmet proučen od strane lokalnih stručnjaka, čovek je bio šokiran saznanjem o procenjenoj starosti njegovog otkrića. Prva procena predmeta je ukazivala na stoarost od 300 miliona godina.

Komad prastare aluminijske legure fotografisan pre izvlačenja iz uglja..
Komad prastare aluminijske legure fotografisan pre izvlačenja iz uglja..

Da bi se uverili, lokalni istraživači su potražili pomoć vodećih ruskih eksperata. Rezultati su bili iznenađujući. Naime, oni su potvrdili prvobitne pretpostavke i saopštili da je predmet star oko 300 miliona godina. Iznenađenje je bilo veliko, naročito jer se zna da takav metalni predmet, u vreme za koje se tvrdi da je nastao, nije mogao da bude obrađen na način na koji upućuju njegove karakteristike.

Komadić aluminijskog zupčanika star 300 miliona godina.
Komadić aluminijskog zupčanika star 300 miliona godina.

Naime, metalni predmet je izrađen od precizno obrađenog i poliranog komada legure aluminijuma na kome se nalaze tri zupčanika. Ruski naučnici su se našli pred zagonetkom jer ne mogu da daju odgovor ko je pre 300 miliona godina, mogao da napravi aluminijumski zupčanik.

Slični članci