недеља, 10. децембар 2023. - 11:11

Topola: Otkrivene freske iz 15. veka

Da narodna predanja često kriju velike istine, pokazalo se kada su arheolozi u šumi kod sela Manojlovci, u opštini Topola, počeli da kopaju na mestu zvanom Đurine ćelije.

Jedan od otkopanih zidova stare crkve
Jedan od otkopanih zidova stare crkve

Ispod zemlje pronašli su dobro očuvane ostatke crkve iz 15 veka. Kako su se otkrivale zidine, tako su svetlost dana, posle pet vekova, ponovo ugledale freske i zasijale u svoj svojoj lepoti i bojama, piše Blic.

Kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević kaže da je otkriće na samim zidovima pokazalo da se radi o živopisu sa početka 15. veka što su utvrdili stručnjaci, istoričari umetnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Arheološki projekat podržala je opština Topola, a njen predsednik Skupštine Dragan Jovanović kaže da će Topola da „uradi nastrešnicu kako bi se nalazi sačuvali od vlage i dolazeće zime” i da će pomoći sve radove“.

Arheološko nalazište je obišao i episkop žički Justin, koji je rekao da ta crkva potiče „iz zlatnog perioda srpskog naroda“ i da će “kada se otvori za javnost biti značajna za buduće naraštaje“.

Izvor:rtk.rs

Slični članci