четвртак, 30. новембар 2023. - 04:43

Pronađen brod od pre 4000 godina

U zalivu Hisaronu u Marmarisu kod grada Mugla otkrivena je olupina broda koji datira još iz doba bronzanog doba, od pre skoro 4.000 godine.

Univerzitet Dokuz Eylul iz Izmira tokom aktivnosti provedenih u okviru Projekta istraživanja podvodnog kulturnog nasleđa u zalivu Hisaronu u Marmarisu kod grada Mugla otkrio je olupinu broda koji datira još iz doba bronzanog doba, od pre skoro 4.000 godine.

Olupina broda je, prema izveštajima, preuzela titulu najstarijeg poznatog brodoloma Uluburun u mestu Kaš, kod Antalije.

Ostaci broda su pronađeni 50 metara od obale, na dubini od 25-30 metara, a u njima su nađeni vrlo retki oblici amfora, kljunasti bokali i keramičke posude različitih oblika.

U istraživanju je korišten brod škole STS Bodrum, koja deluje u sklopu opštine Bodrum. Istraživanja u okviru „Projekta istraživanja podvodnog kulturnog nasleđa“, koja su provedena pod pokroviteljstvom ministarstva Razvoja, a u cilju utvrđivanja inventara brodoloma uz obale Turske, naročito su bila usmerena na olupine brodova iz osmanskog doba.

Ekipa tokom prve faze je istraživala područje na potezu Bodrum-Finike.

Na ukupno 35 različitih lokacija i tokom više od 100 ronjenja utvrđene su lokacije 10 novih olupina brodova. Osim toga, izrađen je trodimenzionalni fotomozaik velikog broja olupina koja su otkrivena ranijih godina.

Prilikom ronjenja u zalivu Hisaronu, koja su izvršena u sklopu aktivnosti na području Egejske regije za 2014. godinu, pronađeni su tragovi olupine broda koji je potopljen pre skoro 4.000 godine. Olupina otkrivena u Hisaronuu najstariji je ostatak broda koji su ikada otkriveni prilikom podvodnih istraživanja.

Opština Bodrum izdala je zvanično saopštenje i informisala javnost o ovoj temi, pri tom poručivši da će se aktivnosti na utvrđivanju podvodnog nasleđa duž obala Turske, kao i podrška otkrivanju i zaštiti istog nastaviti i ubuduće.
„Kada naše podvodno blago ugleda svetlost dana, interesovanje prema ovom području će se dodatno povećati“, ocenio je načelnik opštine Bodrum, Mehmet Kocadon.

Izvor: TRT

Slični članci