недеља, 19. мај 2024. - 23:26

Školarci otkrili zlatni uvojak za kosu star 4000 godina

Zlatni uvojak koji datira od pre 4.300 godina iskopala je grupa dece koja su uzela učešće u letnjem arheološkom kampu.

25

Stručnjaci kažu da predmet iz pre-bronzanog doba predstavlja jedno od najznačajnih arheoloških otkrića ikada u Velikoj Britaniji.

Mini-arheolozi Džozef i Ejdan Bel i njihovi drugari Luka i Sebastijan Anderson učestvovali su u zajedničkom iskopavanju u Kirkhouu, Notrumberlendu, kada su ugledali zlatni odsjaj u zemlji.

Na njihovo iznenađenje ispostavilo se da je to upravo drevni zlatni uvojak za kosu, jedan od najznačajnijih metalnih predmeta iskopanih u Britaniji. Da stvar bude još uzbudljivija, školarci imaju samo između sedam i deset godina starosti. 

„Kopali smo pažljivo kada smo u zemlji ugledali nešto sjajno i zlatno. Luka u ja smo počeli da igramo od radosti. Bilo je baš uzbudljivo.“, rekao je sedmogodišnji Džozef.

„Kada smo prvi put ugledali predmet bili smo srećni, ali sam mislio da je plastika. Kada sam saznao da je zlato, baš sam bio srećan.“, dodao je osmogodišnji Luka.

Stručnjaci veruju da je predmet možda nosio prvoklasni kovač koji je doputovao u Britaniju preko mora u potrazi za zlatom i bakrom.

Izvor: National Geographic

Slični članci